Volta Electric Motorbike

Volta Electric Motorbike is sinds 2012 op de motormarkt en in twee uitvoeringen leverbaar de Volta City en de Volta Sport. Deze “motorfietsen” zijn technologische hoogstandje’s met een zeer modern uiterlijk en prestaties die goed mee kunnen komen met het hedendaags verkeer. En laten we eerlijk zijn electrisch rijden is niet langer toekomst muziek, het is hier en nu! Het is fantastisch dat de techniek maar blijft verbazen en elke keer met iets nieuws blijft komen, dus meteen even een stukje over deze electrische ‘hete peper’.volta 2 modelsDe City is ontworpen voor stads gebruik en de korte afstanden. De Sport daarintegen is ook geschikt voor de wat langere ritjes en het woon-werkverkeer. Allebei de fietsen zijn ontworpen in Barcelona, Spanje en zien er gelikt uit!volta electric motorbike 1Dan borrelt natuurlijk meteen de vraag op: wat is de actieradius van zo een machine? Die ligt volgens Volta tussen de 70 en 100 kilometer afhankelijk van het weer en  de rij en batterij omstandigheden. De topsnelheid van deze batterij aangedreven monstertjes ligt op 120 km/u. Precies genoeg om te zorgen dat je op de snelweg geen hoge snelheidsboete ontvangt, da’s altijd handig voor de zuinige motorrijder! Dan het prijskaartje, is deze hoog genoeg voor een flinke brok in de keel? Nee, die hebben ze netjes vanaf de 9.000 euro weten te houden. Zie voor actuele prijzen: electricmotorcycles.nl

volta electric motorbike 2De motor heeft een 33 pk/25Kw DC-elektromotor die qua vermogen overeenkomt met een 400 cc benzinemotor maar mag toch met een A1 rijbewijs bereden worden. Voor de overbrenging is gekozen voor een automatische transmissie met riemaandrijving. Het geleverde koppel bedraagt ongeveer 67Nm en dat is meer dan genoeg om je lekker mee te kunnen vermaken op de weg en het circuit.volt electric motorbike 4 circuitvolta electric motorbike 5 circuit wheelievolta electric motorbike 6 circuit bochtDan de batterij, dit is een 74V en 3.1 KWH Lithium Polymeer batterij en deze kan gewoon in elk stopcontact opgeladen worden. De oplaadtijd is lekker kort want na 2 uurtjes “stekkeren” kun je weer op pad! Ook krijg je een garantie op de accu’s tot 75.000 kilometer en de accu’s kun je 2000 keer opladen. Met de kwaliteit zit het dik in orde en hoef je je geen zorgen te maken over het kopen van nieuwe accu’s want de meeste motorfietsen zijn helaas voor de 75k toch wel afgeschreven.volta electric motorbike stekker“Volta’s eigen accupakket is ontworpen en ontwikkeld voor tractie toepassingen. Het robuuste ontwerp verzekerd probleemloze prestaties in de zwaarste omstandigheden. Het accupakket wordt gecomplimenteerd met onze eigen VCU (Vehicle Controle Unit) en motorcontroller. Meer dan 50 sensoren monitoren de status van alle componenten en optimaliseren de totale energy opslag”.volta electric motorbike accuMet een gewicht van 135 kilo en een zithoogte van 80,5 cm is dit een lekker wendbaar en licht fietsje. Hij is niet al te hoog zodat de wat kleinere rijder er ook goed mee uit de voeten kan. Er zit zelfs opbergruimte in deze motor en hier past een integraal helm in! Want tja, zonder grote verbrandingsmotor en benzinetank hou je natuurlijk flink wat ruimte over in deze fiets. Dus nooit meer slepen met je helm onder je arm of ergens aankomen en met die helm opgescheept zitten en ja er past dus ook een six-pack bier in dus met de boodschappen doen komt het ook wel goed. Ook zit er natuurlijk een usb aansluiting in zodat je lekker onderweg je telefoontje op kunt laden.VOLTA_Connectivitty-Pack_bZoals alles tegenwoordig heeft deze motor ook een app voor de smartphone, hier kun je verschillende dingen mee doen zoals onder andere:
De oplaadtijd aflezen.
De Eco-stand aan en uitzetten.
Vermogensafgifte instellen.
Het rijbereik aflezen (dit kan ook op het stuur afgelezen worden).volta electric motorbike stuurDan de verlichting, erg mooie led’s echt van deze tijd en zeer goed zichtbaar ook overdag. Om het apparaat tot stilstand te brengen zitten er hydraulische schijfremmen op. Hieronder een paar secificaties van de wielen,remmen en motor.

Wielen:
Voor: 110/70 R17
Achter: 150/60 R17

Remschijven:
Ø285 mm voor
Ø220 mm achter

Motor specificaties:
Motortype: DC motor met borstels
Piekvermogen: 25 Kw
Nominaal Vermogen: 11 Kw
Maximaal koppel: 67 Nm

Zie hier de Volta in Adam’s kostuum. Er blijft zonder kappen vrij weinig “motor” over zoals je kunt zien en dat maakt deze motor ook zo een lekker lichtgewicht! Je ziet nu ook goed hoe de motor en accu laag en in het midden van het  frame liggen en hiermee een mooi laag zwaartepunt creëren. En hoe beter het zwaartepunt in het midden en laag van de fiets ligt des te beter is dat voor het algemene stuurgedrag van de motorfiets.

volta frameWat is het verschil tussen Volta City en de Volta Sport?

Ten eerste de kleurstelling, deze is voor beide modellen iets anders. Ook heeft de Sport led richtingaanwijzertjes, wave disc schijfremmen, 28mm FatBar stuur, extra sport mapping preset, Rizoma sportkit, sportzadel en een volledige connectiviteits kit! Net even dat beetje meer dus…. De City heeft dit dus niet:-)

volta electric motorbike blackDe Volta wordt beschreven als sportief en wendbaar door zijn hoge koppel en lage zwaartepunt. Klinkt als een leuke fun machine dus. En dit zal zeker als prettig ervaren worden in het drukke stadsverkeer waar wendbaarheid het belangrijkste is.

De Volta is voorzien van drie ride modes: Eco mode, City Mode en Sport mode. In de Sport-stand levert de motor net even een beetje meer vermogen dit resulteert in 70 N/M koppel voor een nog snellere acceleratie en wat sportievere karakteristieken. In de City Mode is je actieradius net even wat groter omdat je iets minder vermogen gebruikt, ongeveer 55 N/M koppel staat er dan tot je beschikking. En tot slot de Eco mode deze zorgt ervoor dat de motor wat rustiger optrekt en langzamer rijdt en dat zorgt voor de grootste actieradius die je met een volle accu kunt halen. Het koppel in deze stand is 35 N/M.volta electric motorbike power curveAls je voor € 0.45 cent per 100 kilometer wil rijden kan je eens kijken voor deze vernieuwende motor. Kijk hieronder wat filmpjes over de Volta en oordeel zelf wat je er van vindt.

electricmotorcycles

Volta motorbikes

Na het zien van deze filmpjes is bij ons de interesse in het electrisch rijden weer verder gestimuleerd! Wie weet wat de toekomst nog gaat brengen? Rijd straks iedereen electrisch en hoor je in plaats van die heerlijke harde klappen en luid jankende motoren straks alleen nog maar ZZZZZOEFFFF-ZOEMMMM en het knisperen van de banden!!!? En hoe zal de batterij technologie veranderen, worden deze nóg kleiner nóg lichter en zullen ze nóg langer meegaan? We houden het in de gaten!