De Bultaco TSS 250. Waar het allemaal mee begon – part 1

- Advertentie -

Een Bultaco MK5 ombouwen tot een Bultaco TSS 250 racer kost flink tijd en vooral creativiteit omdat er (bijna) geen fatsoenlijk nieuw onderdeel meer te krijgen valt. We hebben al diverse series van de opbouw van een ander model mogen aanschouwen, maar met dit model is het allemaal begonnen. Ergens eind jaren negentig in een schuurtje in Amsterdam. Dan weet je meteen waarom de foto’s van mindere kwaliteit zijn. Men was nog niet zo digitaal in deze tijd en dat maakt het allemaal weer meer ‘vintage’.

Het Bultact TSS 250 project begon allemaal met een donor motor, een Bultaco Pursang MK5 uit 1969. Daar waren gelukkig wat onderdelen van te gebruiken. Het motorblok, voorvork, schokbrekers, achterbrug, velg achterwiel en na het afzagen de balhoofd cilinder van het frame. Toen het balhoofd schoon was gedraaid was er niet veel over van de donor Bult. Logisch natuurlijk, want de Pursang was een oude roestige crossmotor wat een racer moet worden.

- Advertentie -
Een voordeel van een cross blok is dat de versnellingen dicht bij elkaar liggen. Mooi meegenomen.

Bij de ijzerhandel werd een 22 dikwandige naadloos getrokken stoompijp gekocht voor het frame. Deze pijp is door een amateur goed elektrisch te lassen, omdat je er niet meteen doorheen brandt.

Eerst een mal gemaakt. Daarop stel je de hoogte en de 23 graden van de balhoofd hoek in. Plus de plaats waar de achter brug in het frame komt.

Om een dubbel wiegframe te maken is het belangrijk om beide onder lussen gelijk te maken. Ook daar een mal voor gemaakt om te voorkomen dat de motor vanzelf de hoek om gaat.

Een mazzeltje op Koningsdag, want hier zijn bijna nieuwe buigtangen 15 en 22 gekocht voor een mooi prijsje. Met een professionele buigmachine zal het zeker makkelijker gaan, maar met een buigtang 22 gaat net goed.

Op z’n plek zetten en het lijkt meteen al ergens op. En dan is het een kwestie van alles exact op maat krijgen.

Een beetje vastzetten.

https://lh6.googleusercontent.com/JbIj_PGaNrkHLeo9Cm20xJU-alkEmWokTJ7KN8ze-7LexRWFl1J67Wga5iX2SnydmnCRzo-6rQprjLYLHISce9fj4nOm0yVWtuiMn_exB5vrKLMReg7ODEbP7GHg-GWv4SYm3LVL

Een hele taaie pijp om met een buigtang te buigen, maar het lukt.

https://lh6.googleusercontent.com/Nz_2iyuCR9ZaCKRc3jp_Lq5K1o_zeWsHKg_BSdJxHtAV7LLrJ2u9jtcy66k9IBLu1Ya8lMFqc6Jw1ZT0mBjfM0NshZiZALq4yBMXLFE4E3tgMiOk6xsWvBtlx0fdcVdL3ozyhxXP

Begint steeds meer op een frame te lijken.

https://lh6.googleusercontent.com/gzO7HjvloaaP8InoJViDF2LPK-VK9iAjb_J-Ak0q68p2FYZcMWZjR27_2_2ljmqAwUoYXo63XI4SYKJP5uA_-APxtHKpN_aT4wzmwe3d7hQEyogTi4nZnN34-khncugatEFsn6O2

De kroonplaat veranderd van cross naar race door de stuurklemmen er af te vijlen.

Het volgende project wordt de velgen. Op oldtimer beurs een Honda Black Bomber voorwiel en een Suzuki GS 550 achterwiel op de kop getikt. Zoals je ziet moet hier nog flink aan worden gewerkt om er mee voor de dag te komen.

https://lh6.googleusercontent.com/DvmoBcA7ov8A67uXeztl8sAoE9kE3NyQdVMtxP1vm9Sor6icauWGsHEO96wu5D4Wz9jp8qgkQ3Cq3401unYB6KhfPylbrlf58Tpk8lp-234TGmoCXB8mHWT2sng6Kwll6_XdVthk

Bij het openen van de Honda Bomber voornaaf kwam er een liter water uit lopen. Maar met een beetje zandstralen, schuren, spaken polijsten en schoonmaken is de naaf weer nieuw. De naaf van de achtervelg komt uit een Suzuki GS 550 en kreeg een zelfde behandeling. De achter velg komt van de MK5 en de hiel velg voor het voorwiel komt van een beurs. Kosten nog moeite gespaard, maar de wielen glimmen en functioneren als nieuw. Het resultaat zie je in de volgende posts.

Tussendoor wordt uit een aluminium schopbord van een voordeur een achter spatbord getimmerd. Creativiteit en handigheid komen komen samen.

En dan is het tijd voor een start met het kuipwerk en het maken van de tank. De motor moet immers van een rauwe crosser worden omgetoverd tot een aerodynamische ‘druppel’. Uit een blok tempex ( piepschuim) wordt een tankvorm gezaagd en geschuurd.

Ook het zitje is inmiddels zichtbaar uit een blok piepschuim. Kunst.

Vervolgens kan het polyester plakwerk kan beginnen.

Na een uurtje knoeien is het tempex ingeplakt.

Dan wordt de bodem van de tank gemaakt.

Detail. Uiteraard met kom voor benzine kraan.

En dan is het tijd voor een klus wat enorm veel troep geeft. Het uitkrabben!

Na de bovenkant op de tankbodem te hebben geplakt kan het plamuren en schuren beginnen. De motor begint al echt een vorm van de uiteindelijke motor te krijgen. Toch zijn we er nog lang niet.

Binnenkort deel 2 van het opbouwen van deze Bultaco.

Als je wil zien hoe eerdere projecten verliepen, dan kan dat hier en hier.

- Advertentie -

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd