Motorvakantie Vogezen

Een motorvakantie in de Vogezen. Groen, bergachtig, mooi en bochtig!

Zoals in een eerdere post aangegeven. Je hoeft niet helemaal naar de Alpen af te zakken voor mooie slingerwegen en een totaal andere omgeving dan ons polderland. De Vogezen zijn een prachtige bestemming voor een motorvakantie op slechts 600 kilometer rijden van Utrecht (of 550 km als je iets noordelijker blijft). Je vindt er vele mooie bergwegen die je tot een hoogte van maximaal 1.424 meter kunnen brengen. Niet de minste puisten dus.

- Advertentie -

Afgelopen september, tussen de lockdowns in, hebben we 2 volle dagen kunnen genieten van een deel van wat de Vogezen te bieden heeft voor de motorrijder. Wij willen er sowieso nog eens heen om meer te verkennen.

Motorvakantie in Zuid Vogezen

De zuid Vogezen is net iets ruiger dan het noordelijk gedeelte en is daarom meer gewild bij de motorrijder. Daarom dus ook voor ons de bestemming van deze korte motorvakantie. De Ballon D’Alsace en le Grand Ballon zijn alleen al een reden om de koffers te pakken en net iets verder naar beneden af te reizen.

Bijna alle wegen waren over het algemeen goed en ook op deze passen was de weg prima onderhouden. Geen ‘biljartlaken’, maar prima asfalt met weinig schade en vuil. Een gratis tip is wel om op de zondagen de grotere ballons te mijden. De Fransozen trekken er dan namelijk massaal op uit met de familie. Het is daarom zondag vooral in een treintje rijden.

Motorroute Vogezen Frankrijk vanaf Fresse

Op de eerste dag van de motorvakantie in de Vogezen hebben we onderstaande route afgelegd. De rit was net iets meer dan 200 kilometer vanuit Fresse en neemt je mee over onder andere de Ballon D’Alsace en le Grand Ballon. Maar ook wat minder bekende zoals de Col du Hundsruck, Col de Oderen en de Col de Bramont. Tussendoor heb je wat rustigere stukken en als je net via een andere afslag reist kan je via spannende geitenpaden de weg vervolgen. Leuk op een Adventure bike misschien, maar erg spannend op een naked! De route begint overigens al prettig bij het wegrijden vanaf Fresse. Binnen enkele kilometers word je op leuke bochtenpartijen getrakteerd. Niet voor niks komt de Tour hier ook doorheen.

De tweede dag hebben we een iets langere route gereden die ons wederom door schitterende bochten stuurde. We hadden wel de pech dat er flink wat kilometers nieuw asfalt was aangelegd waardoor we voor ons gevoel op ijs reden. Normaal is nieuw asfalt alleen wat gladder.. Echter bestrooien ze hier het asfalt met grind en dat maakte het bijzonder moeilijk om in de bochten te hangen.

De route zelf was wederom erg leuk, maar misschien iets meer voor de Adventure rijder dan de route van dag 1. Wel kom je weer over de bekende Ballons om de banden wat op te ruwen. Hieronder wat sfeerbeelden van beide dagen.

De algemene ervaring van de Vogezen was erg positief. Het is een heel mooi gebied dat net wat ruiger is dan de Ardennen. De accommodatie was erg aangenaam en de wegen, op zondag bij de bekende passen na, niet druk. Natuurlijk heb je ook hier de totaalidioten rondrijden, waardoor de gendarmerie op de bekende passen een oogje in het zeil houdt. Wij hebben beide dagen een platte motor gezien die uit de berm werd getakeld. Niet zo gek dus dat er controle plaatsvindt. Gelukkig is het merendeel van de motorrijders er vriendelijk en voor 1 gezamenlijk doel. Namelijk plezier maken op de gemotoriseerde tweewieler en weer veilig naar huis.

Verblijven in de Vogezen- Gites Le Creux

Een verblijfplaats zoeken is niet heel moeilijk. Je hebt tal van ‘gites’, hotels en campingplekken waar motorrijders welkom zijn. Google maar even en gij zult vinden. Als je niet verder wilt zoeken en op ons oordeel af durft te gaan: Ga eens naar Gites Le Creux. Een kleinschalige vakantie accommodatie in de Zuid Vogezen waar je keurige appartementen, hotelkamers, of een campingplek kan boeken. De motor staat er droog in een grote garage en de aanhangers en autos kunnen zonder problemen op het erf staan. Het eten is erg goed en er hangt een fijne gemoedelijke sfeer. Zo staat er een gevulde koelkast waar je na een dag motorrijden zelf fris, bier of wijn uit kunt pakken als je het even noteert om vervolgens op het terras met uitzicht de dag nog eens door te nemen.

Je wordt hier welkom geheten door Mechteld en Marcel die deze heerlijk aangename plek runnen. Er zijn meerdere routes vanaf deze plek beschikbaar die zij graag delen met de nodige feedback en tips.

Meer info over de accommodatie: Gites Le Creux.

Tip. De ballonnen zijn niet de minste bergen waar je tegenop en vanaf kan sturen. Het weer kan ook hier ineens omslaan en je een flink nat pak bezorgen. Het gebied is niet voor niks vooral mooi groen. Andere tips voor motorrijden in de bergen vind je hier.

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd