Advertentie

Ducati gaat iets met de Panigale doen wat Aprilia al heeft gedaan met de RSV

En daar zijn we niet meteen blij mee. Maar na (heeeeeel) even wennen is ook de huidige Aprilia RSV gewoon een hele heerlijke motor dus zal het ook bij Ducati wel goedkomen. Deze straatlegale raket 1299 Panigale R is de ‘Final Edition’ die met de alom geroemde L-twin zal worden uitgerust. Ducati presenteerde tijdens het WSBK op Laguna Seca namelijk de motor als eerbetoon aan het Ducati tweecilinder tijdperk. Ducati slaat een andere kronkelweg in, namelijk die van de verdere ontwikkeling van de 1000cc Superbike-V4. Deze zal waarschijnlijk tijdens de Eicma in het najaar worden gepresenteerd. Overigens heeft de Italiaanse fabrikant al flink wat ervaring met V4 motoren door de MotoGP dus vanaf nul wordt er niet begonnen.

De 1.299 cc Superleggera Superquadro tweecilinder in de Panigale R Final Edition is goed voor een schamele 209 pk bij 11.000 toeren en een koppel van 142 Nm bij 9.000 toeren. Vering en demping komen van Öhlins en deze finale Panigale is nat, maar zonder brandstof, slechts 179 kilogram. Dit lage gewicht hebben zij mede voor elkaar gekregen door de airbox te integreren in het monocoque frame.

Elektronisch ontbreekt er ook niets aan de Duc. Hij is voorzien van een Bosch IMU en bochten-ABS, Ducati Wheelie Control, Traction Control, motorremregeling en een quick shifter voor op- en terugschakelen. Daarnaast is er nog keuze uit 3 rijmodi; Race, Sport en Wet. Om de ogen en oren verder te verleiden zit er een Akrapovič uitlaatsysteem op en is het rood-wit-groene kleurenschema met rode wielen geheel nieuw. Dit maakt de 1299 Panigale R Final Edition een collector’s item. De fiets rolt over de toonbank voor slechts 45.100,- euro. Wordt vast later alleen maar meer waard, dus gewoon leeggooien die oude sokken.

 

Bron en Fotos: Ducati

Dankzij advertenties surf je voor niets