Op een Ducati spelevaren in het zand

De Ducati Multistrada 1200 Enduro: Where we are going we don’t need roads! Altijd een fijne quote, en helemaal als je dit kan zeggen als je op de motor stapt. Het off the road zit in het bloed en daarom even een stukje over een ‘enduro’ motor. Op de beurs heb ik mijzelf kort staan vermaken door naar het scherm te kijken boven de Ducati balie waar een video draaide van de Ducati Multistrada 1200 Enduro. Het gaat om deze promo:

De gedachte alleen al om op een zo een buffel het zand in te duiken, ja iets onverhard kan al snel! Maar echt af en toe met beide voetjes wielen van de vloer, en door bochten driften over bergpaden lijkt mij een absolute kick! Een machine die 225 KG schoon aan de haak weegt en met zijn 1198.4cc maar liefst 160 PK’s/ 117,7 KW / 136 NM beschikbaar stelt op losse grond, holy ….! Vraag is wie dit daadwerkelijk zal doen, met een adviesprijs van net iets onder de 25.000 EU boek je al snel bij de eerste glijpartij een enkeltje de zee in. Dit allemaal kan natuurlijk ook met de BMW 1200 GS, maar ik duik even in Italiaanse sferen.
Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (7)Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (6)Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (3)Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (9)Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (4)

DVT Testastretta motor

De motor van de de Multistrada 1200 Enduro is de reeds bekende Ducati Testastretta met variabele kleptiming, (DVT Desmodromisch Variable Timing) met EURO 4 homologatie, L-Twin met 4 kleppen per cilinder, dual spark (dubbele bougie) en levert 117,7 kw 160 pk bij 9500 tpm en 136 nm bij 7500 tpm.

Ducati Off-road stijl

De zitpositie van de Ducati Multistrada 1200 Enduro is ontworpen voor meer controle tijdens het off-road rijden en om met hetzelfde comfort lange afstanden over de weg rijden. Het stuur is hoger, de zitting is smaller in het kruis wat dan weer overeenkomt met de voetsteunen. De hoogte van het rempedaal kan makkelijk kan worden aangepast, terwijl de versnellingspook opvouwbaar is om minder snel te breken in geval van een ongewilde crash. De bescherming van de twin-cilinder van de Multistrada 1200 Enduro is een aluminium carter beschermer, die is op dit model overigens standaard is, met steunen die direct gekoppeld zijn aan het frame.

De 200 mm veerweg moet zorgen voor comfort op hobbelige oppervlakken en off-road paden. De DSS (Ducati Skyhook Suspension) houdt de houding van de fiets stabiel in iedere toestand van de weg. Daarnaast herkent de motor mega, en kleine sprongetjes. Slimme elektronica herkent de situatie als je los hangt en past meteen de vering setup aan voor een zachte landing.. Slim!Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (8)

Multistrada Enduro Riding modes

Enduro Riding Mode
Met de Enduro Riding Mode komt het off-road karakter van de Multistrada 1200 naar voren: De power is ingesteld op 100 pk (ik mis er hier 60!) en DSS wordt geconfigureerd voor ruw terrein. DTC systeeminstellingen zorgen voor een goede off-road grip en versnelling, terwijl de DWC is uitgeschakeld. De ABS is ingesteld op niveau 1 en is zo het meest geschikt voor low-grip vlakken. Het leuke van deze mode is ook dat wheelie control dus volledig is uitgeschakeld, net als de ABS functies op het achterwiel.
Touring Riding Mode
In de Touring Riding Mode staat het maximale vermogen op 160 pk, maar de levering is ‘smooth’ en progressief. Actieve veiligheid wordt gewaardborgd door hogere DTC en DWC interventieniveaus. Het ABS is ingesteld op interactie Level 3, perfect voor touring. Ook is wheelie control volop aan in deze mode. De DSS is geprogrammeerd op een vering set-up welke geschikt is voor lange ritten.
Sport Riding Mode
Het selecteren van Sport Riding Mode transformeert de Multistrada 1200 Enduro in een brute motor met 160 pk met een koppel van 136 Nm. Deze mode is gekenmerkt door een verminderde DTC en DWC interventie, ABS ingesteld op niveau 2, wheelie control uit, maar wel met de bochten functie aan. Ideaal voor rijders die de randjes willen opzoeken
Urban Riding Mode
Het selecteren van Urban Riding Mode vermindert het vermogen tot 100 pk. De afstelling van de vering is zo dat je het met gemak wint van stedelijke obstakels zoals hobbels en putdeksels. DTC en DWC instellingen zijn heel actief en de ABS is ingesteld op het zogenaamde “Safe & Stable” Niveau 3. Deze instelling zorgt voor nerdy zelfverzekerd rijden dankzij wheelie control en optimaal gemak door de rem- en de actieve bochtenverlichting functie.

De afkortingen staan hieronder gepost trouwens zodat je ook een idee krijgt wat het inhoudt. Wheelie control geldt overigens ook voor een nose-wheelie.

Standaard uitrusting Multistrada 1200 Enduro

Kleuren
1. Ducati Rood met Racing Grey frame en zwarte velgen
2. Phantom Grijs met Racing Grey frame en zwarte velgen
3. Star White Silk met Racing Grey frame en zwarte velgenDucati Multistrada 1200 Enduro 2016 (10)Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (11)Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (13)Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (12)Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (15)Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 (16)

Apparatuur
Ducati Testastretta DVT engine
Inertial Measurement Unit (IMU) van Bosch – letterlijke vertaling: Traagheidsmeeteenheid?? Iemand een idee?
Bosch-Brembo ABS 9.1ME Cornering remsysteem
Elektronische cruise control
Riding Modes
Ducati Multimedia System (DMS)
Ride-by-Wire Stroommodi (PM)
Ducati Wheelie Control (DWC)
Ducati Traction Control (DTC)
Vehicle Hold Control (VHC)
Sachs semi-actieve elektronische ophanging (voor en achter): Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution systeem
Volledige LED-koplampen met Ducati Cornering Lights (DCL)
Dashboard met een full-TFT 5 “kleurenscherm
Middenbok

Personalisatie pakketjes voor de Multistrada Enduro

Touring Pack: Verwarmde handgrepen, Ducati performance aluminium koffers van Touratech en stuurtas
Sport Pack: Goedgekeurde Termignoni Ducati uitlaat (voldoet aan de EU normen), zwart aluminium waterpomp cover, aluminium voorremvloeistof en koppelingsvloeistof reservoir
Urban Pack: Aluminium topkoffer, tanktas met tankslot en USB-hub voor het opladen van elektronische apparaten
Enduro Pack: Meer en aanvullende LED-verlichting, Ducati performance componenten van Touratech: motorblok valbeugels, radiator bescherming, olie radiator bescherming, tandwiel cover, achterrem bescherming

Mobielestrada, multimedia 2.0

De Multistrada 1200 Enduro is ‘compatibel’ met de Multistrada Link App: Met deze smartphone app voor iOS en Android kan je jouw smartphone via Bluetooth aansluiten op de motor, en gesprekken aannememen met de knoppen op het stuur. Je ook luisteren naar muziek en een melding te ontvangen wanneer er een SMS / APPIE binnenkomt. En het leukste komt nog, dit maakt het echt een gadget, de Multistrada Link App neemt je prestaties en uitstapjes op en je kan beloningen krijgen voor goed gedrag (lean angles, power verbruik gemiddelde snelheid etc). Het social aspect is dat je je prestaties meteen kan delen met je vrinden.
multistrada enduro link app 3multistrada enduro link app 2multistrada enduro link appWat ‘bijzaak’:Door de mogelijkheid om individuele aspecten van de motor te waarderen en ideeën en opmerkingen in te zenden, sta je in constant contact met Ducati. Wekelijkse updates en informatie heb je zo altijd binnen handbereik.

Hier nog even de specificaties van de Ducati op een rijtje:
Multistrada 1200 Enduro specs Multistrada 1200 Enduro specs 3Multistrada 1200 Enduro specs 4Multistrada 1200 Enduro specs 2Bron en foto’s: Ducati