Honda Dual Clutch Transmission

- Advertentie -

Wat is dat nou precies dat Honda Dual Clutch Transmission? Velen vragen het zich af, dus tijd voor een stukje over deze aparte manier van schakelen.

- Advertentie -

honda dual clutch

Motorrijden met Dual Clutch Transmission (DCT), Honda’s geavanceerde schakelsysteem waarbij zowel automatisch als handgeschakeld rijden mogelijk is, biedt comfort, sportiviteit en veiligheid zonder de funfactor van motorrijden te verliezen.

honda dual clutch 3

Honda introduceerde de Dual Clutch Transmission in 2010 op de VFR1200F. ’s Werelds eerste transmissie met dubbele koppeling op een motorfiets. Het systeem berust op een versnellingsbak met twee transmissies. Terwijl de ene transmissie actief is, wordt in de andere de volgende versnelling klaargezet. Het schakelmoment verloopt hierdoor razendsnel en naadloos terwijl het gas er vol op blijft. Motorfietsen met Dual Clutch Transmission hebben geen versnellingspook en koppelingshendel. Automatisch schakelen kan in een sportieve stand of een zuinige stand, maar rijders die meer controle willen kunnen kiezen voor handmatig schakelen met flippers op het stuur.

De techniek van de dubbele koppeling kent zijn voor- en tegenstanders. Of men is overtuigd, of men heeft er nog nooit mee gereden. Het systeem biedt een hele nieuwe beleving: sneller schakelen zonder onderbreking van de aandrijving.

honda dual clutch 5Hoe werkt dat?

Door de toepassing van een koppeling voor de 1e, 3e en 5e versnelling en nog een koppeling voor de 2e, 4e en 6e versnelling. Die geven de aandrijfkracht afwisselend door. In enkele honderdste van seconden wordt de oneven versnelling ontkoppeld terwijl de even versnelling wordt ingeschakeld en omgekeerd. Dat resulteert in een soepele overgang naar de andere versnelling zonder dat de aandrijfkracht wordt onderbroken. Daardoor gaat het schakelen niet alleen sneller, maar ook soepeler. Daarnaast houdt de berijder altijd de mogelijkheid om zelf handmatig te schakelen – dat is per slot van rekening toch een belangrijk deel van het plezier van motorrijden. Schakelen kan met de hand via flippers op het stuur of met de voet met de als accessoire verkrijgbare voetpook.

Uiterste.

Ook met een dubbele koppeling is het geen enkel probleem om het uiterste van de motor te vergen en eens lekker hard door te trekken of snel terug te schakelen bij het aansturen van een bocht.

Winning Technology Tour

Gedurende de Winning Technology Tour van Honda organiseren verschillende Honda-dealers in Nederland testweekeinden. De Honda NC750 serie, de VFR1200F, de CTX700N en de VFR1200X Crosstourer staan klaar voor een uitgebreide proefrit. Een uitgelezen kans voor motorrijders die de Dual Clutch Transmission wel eens willen ervaren. 

Hieronder een paar modellen met DST

VFR1200FVFR1200F

De Honda VFR1200F is niet alleen een fantastische Road-Sport machine, maar ook een ode aan de V4, de krachtbron die Honda vele sportieve successen bracht. De machine beschikt dan ook over een 127 kW (173 pk) sterke V4, die is voorzien van een zeer compacte Unicam klepbediening en van “ride by wire” gaskleppen. Uiterlijk kenmerkt de VFR1200F zich door een geraffineerd design, waarbij het kuipwerk is opgebouwd uit elkaar overlappende lagen. De VFR1200F is echter niet alleen maar een technisch hoogstandje, het is vooral een enorm fijne, praktische motor. Je legt er snel en comfortabel grote afstanden mee af, terwijl je ook lekker sportief over bergwegen kunt sturen

Het is niet voor niets dat juist deze hightech machine als eerste mocht profiteren van de nieuwe DCT-techniek. Die is sinds 2010 als optie op deze VFR1200F verkrijgbaar. Vanaf 2012 geniet de VFR1200F DCT eveneens van de technische verbeteringen aan het DCT-systeem, bovendien is de VFR1200F sinds 2012 uitgerust met tractiecontrole.

VFR1200X-CROSSTOURERVFR1200X CROSSTOURER

Als er één machine is die zich bij uitstek leent voor avontuurlijke reizen, dan is het de nieuwe Honda Crosstourer. Deze machine is gebaseerd op de sportieve VFR1200F. De techniek en het uiterlijk werden echter aangepast om er een uiterst comfortabele reismachine van te maken, die ook niet terugdeinst voor een slechte bergweg of een onverhard gravel pad. Dat komt niet alleen door de soepele vering, de riante veerwegen en de standaard tractiecontrole, maar ook door de rechte zitpositie en het brede stuur, waarmee je de machine in alle omstandigheden perfect in je macht hebt. Daarbij kun je maximaal profiteren van de gewijzigde motortuning. Die zorgt dat de V4 nog beter vanuit lagere toerentallen wegtrekt, terwijl de machine met 95 kW (129 pk) nog altijd meer dan genoeg vermogen heeft om vliegensvlug over de snelwegen naar de mooie berggebieden te blazen. Daar aangekomen, is het maximaal genieten van de bochtige bergpassen, helemaal als je gekozen hebt voor de versie met DCT-transmissie.

NC750D-INTEGRA

NC750D INTEGRA

Is het een scooter of is het een motorfiets? Volgens Honda is het een “scooting motorcycle”. Deze tweewieler integreert immers de rijdynamiek van een motorfiets met de voordelen van een scooter, zoals een relaxte zitpositie, goede bagagemogelijkheden en een uitstekende bescherming tegen de elementen. Onder het bodywork, dat de vorm van een scooter heeft, huist dan ook een rasecht motorfietsframe, waaronder een zeer laag geplaatste, tweecilinder lijnmotor is gemonteerd. Deze 51 pk sterke krachtbron is voorzien van een groot aantal geavanceerde technieken, die zorgen dat deze krachtbron compact, karaktervol en vooral extreem zuinig is. In de WMTC-testen behaalde deze Integra zelfs 28,9 km/liter!

Als scooting motorcycle is de Integra uitsluitend verkrijgbaar met DCT-transmissie, die speciaal voor deze toepassing werd aangepast. Zo is het aandrijftandwiel van de transmissie nu niet achter, maar tussen de koppelingspakketten geplaatst. De elektromagnetisch bediende kleppen, die voor de hydraulische aansturing van de koppelingen zorgen, zijn in de motordeksels geïntegreerd. Daardoor zijn de hydraulische circuits 40% korter dan voorheen. Verder profiteert de Integra van de verbeterde sofware van de tweede DCT-generatie.

NC750XNC750X

Dat avontuur ook heel betaalbaar kan zijn bewijst Honda met de NC750X. Deze nieuwe crossover biedt de rechte zitpositie en het ruige uiterlijk van een allroad. Het rijwielgedeelte is echter vooral gericht op asfaltgebruik. Onderhuids is de NC750X dan ook gebouwd op hetzelfde “New Concept”-platform als de Integra en de NC750S. Dankzij veerelementen met iets langere veerwegen kan de NC750X echter ook prima overweg met slechtere wegdekken. Het laag gebouwde buizenframe zorgt daarbij voor een hoge mate van stabiliteit en biedt interessante mogelijkheden, zoals een grote bagageruimte waar bij andere motoren de tank zit. De echte tank is onder het zadel in het achterframe geplaatst. De NC750X is voorzien van dezelfde tweecilinder lijnmotor als de Integra en levert vergelijkbaar lage verbruikscijfers, mede dankzij de laagtoerige tuning van het motorblok. Standaard is de NC750X uitgerust met een conventionele zesversnellingsbak, als optie is de NC750X ook verkrijgbaar met DCT-transmissie.

NC750SNC750S

Wie een stijlvolle en betaalbare naked bike zoekt, komt al gauw terecht bij de NC750S. Honda heeft deze fraai vormgegeven naked eveneens op basis van het “New Concept” platform gebouwd. Zo konden de ontwikkelingskosten en de prijs van de motor laag worden gehouden, zonder dat er concessies zijn gedaan aan de afwerking, de uitrusting of de prestaties. De NC750S beschikt dan ook over hetzelfde stabiele frame, hetzelfde gecombineerde remsysteem en hetzelfde ABS-systeem als de Integra en de NC750X. Voor de aandrijving zorgt de pittige, tweecilinder lijnmotor, die dankzij diverse hightech constructies en een laagtoerig karakter verrast met een superlaag brandstofverbruik van 28,9 km/liter!

CTX700NCTX700N

Met de CTX700N brengt Honda een moderne interpretatie van een custom-cruiser. Deze zeer bijzonder gestylde motor biedt het rijgemak en het comfort van een cruiser, met een lage zit en naar voren geplaatste voetsteunen. Tegelijkertijd is deze CTX700N voorzien van een modern rijwielgedeelte, dat hedendaagse rijeigenschappen biedt, met een goede wendbaarheid en voldoende bodemvrijheid om daar maximaal gebruik van te maken. Voor de aandrijving zorgt een bullige tweecilinder lijnmotor, die is gekoppeld aan Honda’s unieke, semiautomatische DCT-transmissie. Met een vermogensafgifte van 35 kW is de CTX700N ook geschikt voor het A2-rijbewijs.

Gewoon sneller, maar hoe werkt het nou precies?

De techniek van de dubbele koppeling kent zijn voor- en tegenstanders. Óf men is overtuigd, óf men heeft er nog nooit mee gereden. Het systeem biedt een hele nieuwe beleving: sneller schakelen zonder onderbreking van de aandrijving. Hoe dat werkt? Door de toepassing van een koppeling voor de 1e, de 3e en 5e versnelling en nog een koppeling voor de 2e, de 4e en de 6e versnelling. Die geven de aandrijfkracht afwisselend door. In enkele honderdsten van seconden wordt de oneven versnelling ontkoppelt terwijl de even versnelling wordt ingeschakeld en omgekeerd. Dat resulteert in een soepele overgang naar de andere versnelling zonder dat de aandrijfkracht wordt onderbroken. Daardoor gaat het schakelen niet alleen sneller, maar ook soepeler.

[kad_youtube url=”https://youtu.be/Ia0-LDEtNIU” width=704 height=396 ]

Daarnaast behoudt de berijder altijd de mogelijkheid om zelf handmatig te schakelen – dat is per slot van rekening toch altijd een belangrijk onderdeel van het plezier van het motorrijden. Schakelen kan met de hand via knoppen of met de voet via de als accessoire verkrijgbare voetpook.

Met een dubbele koppeling is het geen enkel probleem om het uiterste van de motor te vergen en eens lekker hard door te trekken of snel terug te schakelen bij het aansturen voor een bocht. Maar als het wat rustiger aan moet gaan, bijvoorbeeld op een afrit van de snelweg of in de stad, is er de mogelijkheid om automatisch te schakelen (AT) waarbij de elektronica de ideale versnelling kiest op basis van de koppel en de rijsnelheid van dat moment. Dat zorgt naast stabiele rijeigenschappen ook voor een lager brandstofverbruik. Een voordeel waar iedereen het over eens is.

Het idee van de dubbele koppeling stamt al uit de jaren 80. Onze ingenieurs hebben erkend, dat snel schakelen in de motorsport het verschil tussen winst en verlies kan betekenen. De introductie van de innovatieve Dual Clutch Transmission op een motor was in 2010 dan ook een baanbrekende primeur waarmee opnieuw een stukje motorsport beschikbaar kwam voor op de openbare weg.

Baanbrekend. Op elk traject. ’s Werelds eerste transmissie met dubbele koppeling op een motorfiets.Soepel en sneller schakelen, zonder onderbreking van de aandrijving.Felle en vloeiende acceleratie. Een fractie van een seconde? Alles telt, ook buiten de circuits. Iedere sportieve rijder wil snel zijn, sneller dan de rest. Daar sluit de automatische transmissie met dubbele koppeling perfect op aan. Deze innovatieve transmissie biedt de mogelijkheid om uiterst nauwkeurig en bliksemsnel te schakelen, zonder dat de aandrijving wordt onderbroken. Daarmee worden fracties van seconden gewonnen en bovendien wordt de aandrijving minder zwaar belast. En de berijder en zijn duopassagier stoten bij het schakelen niet meer met de helmen tegen elkaar. Dat laatste geldt niet op het circuit, maar bij elke toerrit.

[btn text=”Honda” tcolor=#FFF bcolor=#0000FF thovercolor=#FFF link=”https://www.honda.nl” target=”_blank”]

[kad_youtube url=”https://youtu.be/JFc_nwE9S1A” width=704 height=396 ]

[kad_youtube url=”https://youtu.be/s9PzGhAfgIw” width=704 height=396 ]

Wij zullen deze manier van schakelen in de nabije toekomst gaan uitproberen en er uitgebreid verslag van doen.

- Advertentie -

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd