Motorreizen buiten EU – India: Shimla – Leh – Delhi

Wie: Nico
Land: India
Eigen motoren: Nee, huur
KM afgelegd: 1.800 KM
Hoe lang: 3 weken
Georganiseerd: Nee, eigen gelgenheid
Kosten: 1.800 euro (incl uitgaven daar, huur motor, overnachtingen en vlucht)
Wanneer: juli – augustus 2008

- Advertentie -

Via de motorclub Almere kwam in contact met ene Leo. Hij vroeg mij of ik bekend was met Engelse motorfietsen. “Waarom”? Hij vertelde dat hij van plan was om zelf een motortocht te organiseren in India. De aandacht was getrokken! In het verleden heb ik veel gesleuteld aan Engelse motorfietsen, dus ik had daar wel wat verstand van en ik wilde meteen meer weten over de trip. Hij wilde met max 6 personen naar Delhi in India vliegen en motoren te huren bij een sikh via Motortrail in Delhi waar hij al eens contact mee heeft gehad.
Het plan was om met een boemeltreintje naar Shimla te rijden en daar de motoren op te halen. Vanaf daar zou het avontuur echt moeten starten. Zo gezegd , zo gedaan en binnen 2 maanden vlogen we naar India.

Aangekomen in Delhi was het sikh snikheet en ontzettend goor door smog, uitlaatgassen en alle vuil die de locals daar op straat gooien. Wel even heerlijk om de cultuur te proeven zo een aankomstdag. De eerstvolgende dag pakten we een taxi , even de prijs vooraf afspreken is meteen een gratis tip, naar het station waarvandaan we met de trein naar de voet india 2van Shimla zijn gereisd.  (La staat voor berg in India). Zoals je in onderstaande collage kan zien liggen de rails op stukjes afgekloven biels.  Vanaf daar zijn we met het boemeltreintje naar het hotel gereisd waar de Royal Enfields al stonden te glimmen (in uitmuntende staat!). Het dromen naar avontuur wordt nu eindelijk realiteit.

Shimla – Banjar 167 KM Na zeer complete instructies,  een inwijdingsritueel om geesten te verjagen met kransen om de nek om geluk te wensen, uitleg van gereedschappen en reservespul, en een paar proefritjes later zijn we vol bepakt met jerrycans benzine als rijdende molotovcocktails vertrokken richting Banjar. Door al deze poppenkasten zijn we laat vertrokken en kwamen we in de schemer aan. De rit zelf was al prachtig en de motoren hielden het goed. De hoteleigenaar daar vertelde ons dat wij de jerrycans benzine binnen moesten neerzetten om diefstal te voorkomen. In de avond hadden wij, hoe kan het ook anders, een heerlijk Indiase kip curry gegeten en daarna vroeg de kratten in gegaan. De volgende dag bleek dat onze jerrycans slechts op 1 meter afstand stond van open vuur waar zij de curry aan het bereiden waren en we sliepen er nog boven ook! Ze zijn daar niet zo moeilijk…

Banjar – Manali 94 KM De volgende ochtend moest de trip uitkomen in de mooieindia motortocht 2008 (11) plaats Manali in de Himalaya. Onderweg weer de gebruikelijke obstakels, landslides, waar je bijna altijd niet anders kon dan voor wachten. Het leek altijd wel of de bulldozers uit de grond kropen om de rotsblokken en de stenen weer weg te schuiven. Zo nu en dan kon je er met de motor nog wel langs, of overheen dus met de motor ben je ontzettend in het voordeel. Ook omdat je nog eens langs de file kon. In het dorp Manali zijn we nog in een tuk-tuk naar het dorp vertrokken om laat te eten. Ook de tuk-tuk chauffeur neemt het allemaal niet zo nauw met de regels en gevaar, maar de stad Manali maakte dat weer goed.

Manali – Keylong 118 KM. Een relatief korte rit, maar wel een erg zware tocht en hier gaat het echt beginnen. We rijden eerst de Rohtangla op  (3.980M) en dan over de Tandi (2.573M) door naar Keylong wat op 3.349 M hoogte ligt. Hier moesten minimaal 2 dagen acclimatiseren om zo te wennen aan de hoogte. Tevens moesten wij hier onze verplichte onderhoud verrichten aan de motoren: Ketting spannen en invetten, luchtfilter schoonmaken, banden op spanning brengen en natuurlijk de dagelijkse oliepeil check doen.

Keylong – Pang 185 KM Na 2 dagen zijn we weer op de motor gestapt richting Pang. Via de Vispacamp (3.142M) door naar Darcha  (3.400M) en weer via Patseo (3.811M) door naar Baracha La op maar liefst 4.892M hoogte. Daarna zakten we weer iets af over de Shazu om te overnachten in Pang (4.630M).  In Pang werden 4 van 6 er goed ziek door “altitude ilness” waar de organisator Leo zelfs bijna door in coma raakte. Ik ben naar een militair kamp gerend om een arts te alarmeren. Samen met de arts ben ik in een jeep gestapt om Leo op te halen en op te lappen. Na een half uurtje zuurstof en mierzoete thee was iedereen weer de oude. Daarna sliepen we rustig in een tent.

india motortocht 2008 (18)Pang – Leh 174 km waarvan 100KM met een gebroken gaskabel. Na enkele kilometers kwamen we aan bij een grote zandvlakte, het hoogste schelpenstrand op deze aardbol (4.703M): de More Planes. Deze vlakte is 30 KM lang waar we ons doorheen moesten werken op de eenpitters. Onderweg brak de gaskabel en was ik genoodzaakt om met een slangenklem om mijn handvat, een knoop in de binnenkabel en de buitenkabel vastgezet op de voorrem door te rijden om zo voor het donker aan te komen. Fijn altijd als zoiets nog gaat ook! Na de zandvlaktes rijd je over de Tanglang (5.360M) en over de Upshi door naar Leh. In Leh zijn we een paar dagen gebleven om de motoren weer in orde te maken en onszelf de nodige rust te gunnen. Leh is een mooie plaats waar ik helaas even ziek ben geworden. Waarschijnlijk omdat ik mijn handen niet had gewassen na het vasthouden van de smerige menukaarten daar. Hier moest ik helaas een MTB tocht door laten schieten. In Leh Leh uitzicht k2hadden we een schitterend uitzicht op de K2 vanuit de cottage. Dat maakte het ziek zijn wat minder erg.

3 dagen later: Leh – Pang  174 km Met nog slechts 4 man. Doordat de enige dame in het gezelschap ziek werd is de man samen met haar direct terug gevlogen naar Delhi. Zij hadden de 2 motoren voor slechts 75 euro per stuk op laten halen vanuit Leh naar Delhi. Terug over de zandvlaktes en nog wat rillerig door even ziek te zijn geweest kwamen we terug in Pang waar we, zoals inmiddels gewend, zeer vriendelijk werden ontvangen. Een overnachting in een tent met drinken, eten en snacks kostte daar nog geen 5 euro per persoon.

Pang – Keylong 185 KM Tussen de middag waren we even gestopt om wat te eten. Iedereen stond al india motortocht 2008 (16)klaar om weg te rijden, maar ik kreeg helaas de motor niet meer gestart. Badend in het zweet door alle keren te kicken toch maar even kijken waar het aan lag. De draadjesman bracht uitkomst met een multimeter: Het contactslot bleek niet door te verbinden. De draadjes werden losgetrokken en professioneel aan elkaar geknoopt en we konden weer de weg vervolgen.

Keylong – Manali 118 KM Zeer zwaar stuk waar we ook goed moesten opletten niet van de weg te worden gedrukt door de Tata trucks. De moeilijkheid was ook nog eens dat de achterkant niet altijd van de voorkant te onderscheiden was door alle versiering. Het was ons al opgevallen dat als we iets wilden kopen er soms schaamteloos voorgedrongen werd. Dit doordat wij waarschijnlijk in een lagere kaste zaten en de mindere waren op dat moment. Dit sloeg alles: We stonden bij een tankstation te tanken waar iemand aangereden kwam op een scooter. Wij werden door de pomphouder gedwongen om te onthouden wat wij getankt hadden en de scooter werd eerst volgegoten. Daarna mochten wij weer de tanks afvullen!?

Manali – Shimla 243 KM – Barre tocht door hevige regen, glibberen en glijden. Hier kwam de Engelse motorrijden manali india (1)eenpitter echt tot zijn recht door bij elke slag van steen tot steen te wippen. Door vele landslides en een aangepast tempo doordat het zo glad was kwamen we in het donker aan in het hotel.

Shimla – Delhi 641 KM Eindelijk een stukje blazen over een snelweg wat eigenlijk ook niet een echte snelweg te noemen was. Er lopen daar gewoon ezels, wandelaars, geiten, de heilige koeien en waar je heel erg voor moest uitkijken waren trucks die midden op de weg stil stonden. Deze waren vaak half uit elkaar gesleuteld met het blok in de berm. Die waren vaak eruit gesleuteld door een paar fragile mannetjes op blote voeten.

In Delhi aangekomen begon het ook nog eens keihard te regenen waarna we de motoren nog hebben india motortocht 2008 (30)kunnen inleveren en met de taxi naar een luxe hotel zijn gegaan om weer helemaal bij te komen. De andere dag konden we weer terug naar de sikh die onze motoren had verzorgd, want deze werden gecontroleerd op schades en oliegebrek. Slechts 1 van de groep kreeg een rekening voor een kromme remschijf, maar die was al krom bij het ophalen van de motoren en werd dus alsnog kwijtgescholden. Resultaat was overigens ook dat hij zich tijdens de tocht wel 3 keer onderuit heeft geremd.

In Delhi hebben we nog een dag onze ogen uitgekeken in alle motorzaken. Ook tijdens het wachten op de inspectie kwamen er 2 Ieren die terug wilden rijden naar Ierland met hun Royal Enfield. Een service beurtje was daarom wel gewenst. Binnen 2 uur waren de motoren compleet uit elkaar geweest tot en met de wiellagers, balhoofdlagers, zuigerveren, vorkbussen, banden vernieuwd, nieuwe spaken, kleppen geslepen etc. Fascinerend om te zien hoe 4 man zich op de motoren stortten en deze 2 motoren in 100% staat konden brengen.

De dag erop weer terug naar NL… Daar kunnen we kort over zijn.

Samenvattend: Dit wil je ook doen!

Onderhoud van de rails.. Sinds het vertrek van de Engelsen weinig aan gedaan:india motortocht 2008 (1)

De Royal Enfields ophalen:india 2

Rererveondelen, tekst en uitleg:india 3

Theestop:india 5 India motortrip

india 6

India motorrijden (5)

india motortocht 2008 (8)

Hotel Manali:motorrijden manali india (1)

motorrijden manali india (2)

india motortocht 2008 (22)

india motortocht 2008 (15)

De zak chips illustreert wat er gebeurd met je hersens binnen je schedel:india motortocht 2008 (14)

Hoogtemeterindia motortocht 2008 (13)

india motortocht 2008 (12)

Caroline op het dak van de wereld bij Barachala Laindia motortocht 2008 (19)

India motorrijden (6)

Onderhoud aan de motoren in Keylongindia motortocht 2008 (11)

india motortocht 2008 (10)

india motortocht 2008 (16)

india motortocht 2008 (23)

Pang

India motorrijden (2)

India motorrijden (1)

india motortocht 2008 (20)

Vlak voor Lehindia motortocht 2008 (25)

Na 100 km met een gebroken gaskabel in Leh:india motortocht 2008 (21)

leh motortocht india

Leh uitzicht k2

Manali:india motortocht 2008 (29)

india motortocht 2008 (28)

india motortocht 2008 (27)

india motortocht 2008 (26)

india motortocht 2008 (24)

india motortocht 2008 (9)

De deuk in het voorspatbord laat zien hoeveel veerweg je gebruikt op de wegen van India:india motortocht 2008 (31)

Delhi:india motortocht 2008 (32)
india motortocht 2008 (30)

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd