Motorrijden door haarspeldbochten? Hier de tips!

Motorrijden door haarspeldbochten is een prachtige ervaring, maar het vergt wel wat extra skills dan cruisen door de Nederlandse polder. Zo zitten er in het wegdek regelmatig verhogingen in het midden van de bocht en moet je erg scherp afdraaien. Verkeer dat op jouw helft terechtkomt is ook geen uitzondering, zeker als het wat drukker is. Hier wat theoretische tips die ervoor zorgen dat je met een grote glimlach de motor heen en weer zwiept.

Haarspeldbochten hebben geen verassingen als je de volgende stappen neemt.

– Kijken. Probeer bij het aanrijden de hele bocht te scannen op tegemoetkomend verkeer, vuil, gaten in het wegdek. Ook al moet je je hiervoor bijna omdraaien op de motor!
– Snelheid. Zorg dat je de juiste snelheid hebt waarmee je in iedere situatie uit de voeten kan. Dus ook uitwijken als tegemoetkomend verkeer (deels) op jouw weghelft zit.
– Versnelling. Zorg dat je tegelijk met het aanremmen (zie punt snelheid) ook al in de juiste versnelling staat. Deze eerste drie stappen werk je af vóór je de bocht in gaat
– Hangen / kantelen. Je kan eindelijk de bocht in nu je weet wat je kan verwachten en in de juiste versnelling zit en snelheid hebt.
– Accelereren. Opbouwend accelererend de bocht uit op het moment dat je het einde van de bocht ziet.

- Advertentie -

Tips voor je rijtechniek in de haarspeldbochten:

Als de situatie het toelaat moet je aan de buitenkant van de bocht aan komen rijden. Nooit te ver aan de rand, want daar ligt wel eens vuil.
Vooral bij een bocht naar rechts heb je de kans om op tegemoetkomend verkeer uit te komen bij een inschattingsfout. Rijd daarom liever wat meer aan de buitenkant (stukje verkeerde weghelft) voordat je instuurt als je hebt gezien dat de situatie dit toelaat. Zo heb je vanaf het midden, en bij het uitkomen van de bocht meer ruimte omdat je aan de binnenkant zit. Bij een bocht naar links is het verstandig om niet te ver naar het midden van de weg uit te komen in het hart van de bocht. Je hebt namelijk nog wel eens ‘uitsteeksels’ van tegemoetkomend verkeer.

Bij echt krappe bochten is het aan te raden om permanent gedoseerd te remmen met de voet op de achterrem tijdens het ‘ronden van de bocht’.

Gedoseerd het gas er op houden. Hiermee houd je tractie en dat zorgt ervoor dat je niet komt stil, of zelfs om te vallen in de bocht. Een kleine motor is prima te houden met de rem er op, maar een BMW GS kan nog wel eens lastig worden.
Een vierde tip zou kunnen zijn om je koppeling te laten slippen, maar dit probeer ik zelf altijd zo min mogelijk te doen.

Als je niet alleen bent is een communicatiesysteem een handig middel voor de volgers om vrijer te kunnen rijden. Even minder slap geouwehoer tijdens een bochtenreeks, maar wel de voorrijder die de groep instrueert. Zo hoor ik maar al te graag als volger: “leeg” (komt niks aan), “kom maar!” en wat minder graag “grind”, “gat”, “olie”, “tegen!”,”veel tegen!” maar dat is wel handig om te weten natuurlijk.

Met deze tips is het motorrijden door haarspeldbochten alleen nog maar leuk. Mooie routes kan je hier vinden. Heel veel rijplezier in de bergen!

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd