MV Agusta weer eens financieel aan de grond?

Veel te veel berichten verschijnen er over het wellichte faillisement van het merk met de Italiaanse kunstwerken genaamd MV Agusta. MV Agusta heeft aangekondigd de Chapter 11, de Italiaanse versie van ‘surseance van betaling’, aan te vragen. Dit bericht kwam voort uit een meeting tussen MV Agusta en vertegenwoordigers van de vakbonden.  Ook werd bekend dat de Castiglioni’s, eigenaren van 75% van de aandelen (rest: AMG Mercedes), geen geld meer in het bedrijf willen steken. Dit betekent niet dat de fabriek direct dicht voor altijd is en dat je meteen onderdelen moet gaan ‘preppen’. De productie wordt verlaagd van 8500 naar 7000 motorfietsen en heeft als gevolg dat mensen de laan uit vliegen. Andere weknemers blijven op non-actief tot 2 april 2016, waarna dit tijdelijke ‘ontslag’ door de rechtbank verlengd zal moeten worden. Op 8 april zullen de bonden weer met de directie overleggen. Het is dus even afwachten wat er echt staat te gebeuren.

 

Stukje historie van MV Agusta

MV Agusta begon met het bouwen van helicopters en vliegtuigen, maar onder aanvoering van graaf Domenico Agusta begon het in 1945 motoren te produceren. In 1971 overlijdt oprichter, en naamgever, graaf Domenico Agusta en vanaf dat moment gaat het bergafwaarts. In 1980 rolt de laatste motor uit de fabriek.

Je kan het bijna niet geloven maar in 1991 koopt Cagiva de rechten op de naam MV Agusta. Zij kochten overigens in deze periode ook diverse andere grote merken: Ducati in 1985, Moto Morini in 1987, Husqvarna in 1987 en uiteindelijk dus ook MV Agusta. In 1996 wordt Ducati wel weer verkocht en vanaf 1999 gaat Cagiva verder onder de naam MV Agusta Motor.  Daarna hebben zij nogal wat eigenaren gehad. De Maleisische autofabrikant Proton koopt MV Agusta in 2004 en diverse eigenaren verder wordt het merk in 2008 verkocht aan Harley Davidson. Husqvarna is dan een jaar eerder aan BMW verkocht. Heel waarschijnlijk om zo geld op tafel te krijgen en MV te kunnen spekken.

Sinds 2010 doet MV het weer alleen en eind 2014 koopt Mercedes-AMG voor 30 miljoen een minderheidsbelang van 25 procent in de motorfabrikant. Onlangs werden plannen aangekondigd om de plaatjes van tweewielers te gaan verkopen bij 127 Europese Mercedes-AMG-dealers. Met dit bericht leek het er op of ze goed aan de weg timmerden. Tevens bleek dat zij meer en meer motoren verkochten de laatste jaren. Was het vroeger een ongrijpbare motor, is het nu een redelijk toegankelijke motor qua prijs…. Wel in een wat hoger segment.. IMG-20160215-WA0008Er zijn ook geruchten dat de motoren via de MV&D outlet aangeboden gaan worden, maar dat is nog niet bevestigd! Sorry.. Kon het niet laten dit grapje.

We houden het nieuws van MV in de gaten, we bidden voor een goede afloop!
Fotos: MV Agusta