Advertentie

Norton V4 in beeld

“Looks like a depressed whale from the front” Gevalletje van never read the comments op Youtube! Damn, de Norton V4 RR heeft meteen een vreemd silhouet door deze opmerking. Anyway, ik ga de video later nog een keer kijken en nu wat specs delen..

Specificaties

De Norton V4 heeft een 1200cc V4 motorblok en is volledig door deze Britse fabrikant ontwikkeld in the East Midland factory. Wat ze uit de motor hebben geknepen mag genoemd worden, want de motor produceert naar eigen zeggen ruim 200PK met een koppel van ongeveer 130 Nm. Voor wie dit nog lang niet genoeg is: Je kan gaan voor een PK pakketje wat 10 extra paardjes moet opleveren. Laten we even genieten van de plaatjes:

De Norton is uitgerust met flink veel electronica om de wielen aan de juiste kant te houden en hem net iets meer te geven. Bijzonder zijn de standen die de motor heeft. De fiets heeft in tegenstelling tot zijn concurrenten geen regenstand, of normaal. Wel heeft hij drie andere bijzondere standen: Sport, race en race-pro. Het is dan ook geen hipster fiets.

Dan is er instelbare tractiecontrol en wheelie control om het optimale uit de standen te halen. Om men te imponeren kleineren bij het stoplicht is er launch control. Verder zit er cruise control op voor de wat langere afstanden en een quickshifter omdat zo een motor nooit snel genoeg is. Daarnaast heeft hij een keurig ride by wire systeem.

Om alle geweld weer stil te krijgen heeft de motor M50 monodiscs van Brembo samen met 330mm remschijven. De demping wordt verzorgd door Öhlins; zowel voor als achter.

De V4 SS

Er is dus ook nog de SS versie voor wie exclusief nog niet exclusief genoeg is. Hiervan worden er slechts 200 met Britse handen gemaakt. Anders bij deze uitvoering is het gewicht door de carbon wielen, een ander frame en een speciale titanium race-uitlaat. Verder verschilt hij in kleur en heeft de SS nog meer vermogen dan de RR. Dit laatste wordt veroorzaakt door de uitlaat die al goed zou moeten zijn voor 8 kg gewichtsbesparing en 10 PK!

Prijs

Desalniettemin is het dus een hele fraaie fiets voor een fraaie prijs. De gewone Norton V4 RR Superbike is met €33.000,- redelijk bereikbaar van Jan 2x Modaal. Voor de exclusievere Norton V4 SS zal iets dieper in de buidel getast moeten worden. Deze mag €52.000,- kosten.
Er worden slechts 250 Norton V4 RR motoren gemaakt en 200 V4 SS. Laatstgenoemde waren al bij de prelaunch uitverkocht..

Fotos, en meer info: Norton