Aangeprezen als de allrounder onder de vizieren, maar is dat ook zo? Tijd voor een review van mijn Shoei CWR-1 Photochromic vizier. Inmiddels drie jaar en vele kilometers rijd ik rond met deze ‘helm gadget‘ en eigenlijk kan ik zeggen dat ik niet meer zonder wil.
Wat is zo een Photochromic vizier?
In de volksmond een mee-kleurend vizier, maar dat is iets te kort door de bocht. Het zijn vizieren die een lichtgevoelige coating bevatten die de tint van het vizier automatisch en naadloos veranderd van helder naar donker, afhankelijk van de helderheid. Photochromic kleurstoffen in het vizier reageren op UV-licht en veranderen de niveaus van de helderheid. Naarmate het UV-licht weer afneemt vindt een chemische reactie plaats, waardoor de geactiveerde fotochroommoleculen in hun originele en heldere vorm worden getransformeerd. Het donkere vizier wordt dan weer helemaal helder. Dit proces, van volledig helder tot de maximale tint, duurt ongeveer 40 seconden.
Als de zon erg sterk is, wordt het vizier zelfs zo donker als de “Dark Smoked” varianten. Als de zon afneemt vermindert de tint naar echt helemaal helder.
Ok, maar wat is mijn ervaring over het Photochromic vizier?
Echt heel positief. Zoals in de inleiding te lezen wil ik niet meer zonder zo een vizier op de motor, want het scherm past zich snel aan naar de omstandigheden zodat je niet meer bezig hoeft te zijn met je zicht. Een vrij belangrijk element voor de motorrijder natuurlijk. Eerlijk gezegd had ik mijn twijfels in het begin, want zo een ingebouwde zonnebril is juist toch wel fijn? Ja. Een paard met wagen is ook handig, maar een auto net even handiger. Dat is ook hierbij het geval.
Het vizier is echt heel helder als het bewolkt is, regent, of donker (wordt) en het beschermt je ogen snel en prettig zodra er zonnestralen doorkomen. De transitie is niet meteen, de fabrikant geeft aan dat het ongeveer 40 seconden is, maar hier merk ik echter weinig van als ik de zon in ga. Mijn ervaring is dat de zon vrij geleidelijk doorkomt en meestal staat het vizier al in een bepaalde tint voordat hij recht in je ogen probeert te schijnen. Van ‘donker’ naar licht dus eigenlijk helemaal in orde. Daarnaast is het natuurlijk een utopie dat je nooit meer met de ogen hoeft te knijpen.
Maar van licht naar donker? Ja, in Nederland helemaal geen probleem. De tunnels zijn over het algemeen zo goed verlicht dat je prima zicht hebt op alles waar je op dient te letten. Waar je wel eens het vizier open wilt klappen zijn bijvoorbeeld de lange donkere tunnels in Italië. Uit ervaring weet ik dat 40 seconden focussen op iemand zijn achterlicht om de weg te volgen vrij lang is om je goed te oriënteren totdat je weer goed zicht hebt. Hiernaast is een minpunt de hoge prijs, maar ach, iets wat goed is mag best wat kosten. Je moet rekenen op een prijs tussen de 150 en 200 euro voor deze vizieren.
Functies fotochromic
- 100% UV-bescherming
- Omschakelingen in ongeveer 40 seconden
- Anti-reflectie coating
- Pinlock klaar (de meeste denk ik)
Meer info: Shoei