ShiftFX electric shifter

Zoek je een nieuwe ervaring voor je bestaande motorfiets? Bijvoorbeeld lekker sportief ‘quick shiften’ of nog beter, schakelen door middel van een druk op de knop! Het is nu mogelijk met ShiftFX electric shifter, het is helaas geen plug&play pakketje en zal vakkundig ingebouwd moeten worden.
En met een prijs van zo’n 800 eurie en dan nog het laten installeren en afstellen zal dit geen goedkoop geintje worden. Maar dit maakt het niet minder interessant, schakelen in 30ms met een druk op het knopje bij je linker handvat; klik up, klik down en neutraal super simpel en doeltreffend.

We kennen dit soort schakelen al uit de Formule 1, daar schakelen ze d.m.v. flippers aan het stuurwiel. Dit scheelt een paar handelingen tijdens het schakelen en dus tijd. De koppelingshendel blijft behouden en te gebruiken voor bijvoorbeeld noodstops en gladde wegen. Het lijkt ons een leuke toevoeging voor als je de motor even uitlaat op een mooie zonnige zondag, of vaak ietwat sportief rondscheurt op je racemonster. Even lekker dat gas open en binnen 30ms naar de volgende versnelling geen vertraging en gedoe met schakelen, gewoon lekker ‘gassen’. Dus ook ideaal voor de minder-sportieve ‘luie’ motorrijder voor wie schakelen al vervelend genoeg vindt.ShiftFX electric shifter carter

ShiftFX electric shifter functies

Automatische modus ideaal voor nieuwe rijders, met eenvoudige rider interface. Lekker simpel klikken en gaan. Dan de Semi-automatische modus, deze biedt een soepele en precieze shifting. Je kunt de handkoppeling erbij gebruiken, dit is wel 20ms langzamer dan op de automaat met een gemiddelde shift tijd van 50ms.
Hierbij gebruik je de handkoppeling alleen voor een noodstop, een keertje lekker hard optrekken of bij rijden op glad/slecht wegdek. Ook kan je niet meer mis schakelen waardoor de slijtage van de koppeling ook verminderd.
De TCU van dit systeem communiceert via CAN-bus met de ECU van de motorfiets voor het afstemmen van het toerental en de eventuele ride-modes die op de motor zitten.
Hierdoor is het supersnelle en ‘flawless’ schakelen mogelijk op elk gewenst moment en toerental. En bent u toevallig lekker bij de tijd en eigenaar van een elektrische fiets ook hier zijn oplossingen voor van ShiftFX.

Gear control systeem

De ShiftFX electric shifter elimineert de functie van de versnellingspook en koppeling in een standaard versnellingsbak en vervangt deze door een gepatenteerd mechanisme dat bestaat uit een high-speed DC motor en tandwielkast.
Deze zorgen voor de transmissie tussen de verschillende versnellingen en de neutraal stand. Dus nooit meer mis schakelen of tandenknarsen, maar lekker soepel rijden en minder slijtage.ShiftFX electric shifter diagramDe besturing van de TCU is volledig programmeerbaar, zo kunnen de parameters van bijvoorbeeld snelheid, belasting, versnelling, gashendel positie enz. zeer fijn worden afgesteld. Hij beschermt de motor ook tegen overtoeren en het uit de versnelling schieten. Doordat de TCU met de ECU van de motor communiceert weet het systeem altijd het perfecte moment om te schakelen te vinden.
Hierdoor is het systeem ook instaat om op de motor te remmen doordat de TCU de motor gegevens matcht. Heb je een motorfiets die verschillende ride-modes heeft? Geen probleem want de TCU houd ook daar rekening mee en stemt het systeem exact af.ShiftFX electric shifter active clutch

Bediening

De versnellingen up- en down shiften gebeurt d.m.v knopjes naast het linker handvat, ook de semi/automaat selectie en de neutraal stand is hiermee te bedienen. Wil je toch nog ‘oldskool’ met de voet schakelen, dan kun je een optioneel schakelpookje bij de ShiftFX bestellen. Deze schakelt overigens nog wel gewoon via het ShiftFX systeem elektronisch dus. De koppelingshendel blijft ten alle tijden te bedienen om de motor te ontkoppelen.ShiftFX electric shifter bediening controls

Koppelingshendel blijft zijn functie behouden

Door het gebruik van een innovatieve, gepatenteerde Active Clutch control, behoudt ShiftFX de standaard koppelingshendel van de handgeschakelde transmissie, waardoor de rijder op elk gewenst moment in kan grijpen, in beide modi. Dit is handig voor vele situaties, zoals verminderde tractie, lage snelheid manoeuvres, agressieve lanceringen en een noodstop.
Installatie kan gewoon met behoudt van standaard interne versnellingsbak onderdelen. Doordat de versnellingsbakken en koppelingen van de grote motormerken veelal hetzelfde zijn is dit product breed inzetbaar op vele merken en modellen, zonder ingrijpende aanpassingen aan de motor zelf.
De 
ShiftFX is uitgerust met een elektronische regeling van de shift drum en de koppeling. Er zijn geen extra hydraulische pompen of aandrijflijn verliezen en de elektrische vereisten van het systeem wordt ruimschoots voldaan met behulp van een typisch motorfiets laadsysteem.ShiftFX electric shifter shaft

Lichtgewicht en compacte componenten

Het complete ShiftFX systeem weegt nog geen 2 pakken suiker dus is geen zwaar brok techniek wat je even aan je fiets hangt. De drie belangrijkste componenten van het systeem wegen elk minder dan 400 gram, en een deel van het extra gewicht wordt gecompenseerd door de afschaffing van de motorfiets versnellingspook en pal-mechanisme.ShiftFX electric shifter partsCheck voor meer info: ShiftFX.com