Stelvio – Motorrijden over de koning van de Dolomieten

- Advertentie -

Motorrijden over de Stelvio in de Italiaanse Dolomieten staat garant voor avontuur. Als je langs de ‘wijze van de top’ rijdt voel je jezelf altijd king of the road. Trots op de weg die je onder je weg hebt geduwd. Of je deze summit nou hebt bereikt door regen, mist, sneeuw, wind, (vries)kou, hitte of onder ideale omstandigheden: Het is altijd een mooie ervaring. Alleen zijn gemotoriseerde tweewieler piloten niet de enige liefhebbers waar de pas bij in trek is. Wielrenners, skeeleraars, rolstoel atleten, wandelaars, hardlopers en auto fanaten zijn er ook te vinden. En veel.

Daarom is de grote tip om zo min mogelijk tussen 09.00 uur in de ochtend en 16.00 uur in de middag over de pas te gaan. Als het doel vrij motorrijden over de Stelvio is, dan is het een absolute aanrader om dit tijdvak te ontwijken. Wees dus vroeg, of juist iets later om aangenamer de klim aan te doen.

- Advertentie -

De Stelvio, ofwel Passo dello Stelvio, brengt je tot 2758 meter hoogte en start je vanaf Prad dan doe je dat over maar liefst 48 haarspeldbochten. Tenminste, als je de 2 bochten beneden in het dal ook meerekent. Zelf zijn we er niet helemaal over uit om deze haarspelden toe te kennen aan de pas. Aan deze zijde zijn de bochten over het algemeen krap en ook zit er soms wat hoogteverschil midden in de bocht om je meer uitdaging te gunnen. Hiernaast is het asfalt op enkele stukken niet hoe je het hebben wilt. Maar echt slecht mag je het niet noemen.

Om echt lekker te sturen is de kant van Bormio veel aangenamer. Niet alleen is het asfalt er beter, maar ook de bochten zijn ruimer met meer overzicht en afwisseling. De tunnels geven het eveneens een extra dimensie. Het is alsof je in een attractie rijdt.

De route over de Stelvio neemt je mee over over 47 kilometer fun tussen Bormio en Prad. De beste periode om af te reizen naar deze koning van de Dolomieten is vanaf eind Mei tot en met half Juni. Daarna kan je beter weer vanaf half September tot half Oktober over de pas willen. Niet zo zeer qua weer, maar wel om de vakantiedrukte te ontwijken.

Let wel goed op het weerbericht en zoek uit of de pas open is. Een meter sneeuw is geen uitzondering. Net als een weggespoeld wegdeel. Vergeet ook niet vanaf de top de Umbrail pas eens te verkennen.

Routekaart: Google Maps

- Advertentie -

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd