Advertentie

De Triumph Thruxton en Thruxton R

Opvallend genoeg gaan bijna alle moderne auto’s terug van veel cc’s, naar kleine zuinige blokjes en worden de cc’s van motoren steeds meer. Zelfs bij een lichte ‘neo retro klassieke’ motor zoals de Triumph Thruxton is het schijnbaar nodig om er een 12000-cc in te hangen. Het rijdt weliswaar wat soepeler op de snelweg, maar op een bergpad heb je dat allemaal niet nodig vind ik dan… Neemt ook niet weg dat dit gewoon weer prachtige retro modelletjes zijn wat hun legendarische eer hoog houdt.
Triumph introduceert de nieuwe Thruxton en –Thruxton R, beide met authentieke vormgeving en moderne prestaties. De Thruxton wordt aangedreven door een 1200-cc ‘Thruxton HP-motor’ dat beschikt over een opwindende vermogensafgifte. Het blok kent een uitstekende respons op het gas dankzij Triumph’s elektronische gasklepregeling en een werkelijk ‘hemelse’ klank uit de uitlaat (aldus Triumph). Het vernieuwde rijwielgedeelte is voorzien van verbeterde vering voor goede rijeigenschappen en wendbaarheid. Het is Triumph gelukt om dezelfde ‘plat-op-de-tank’-mentaliteit van vroegah en het kenmerkende gestroomlijnde silhouet voort te zetten.
Triumph Thruxton (8)Triumph Thruxton (6)Triumph Thruxton (7)

Een stukje Triumph Thruxton en Thruxton R historie

In de jaren ’60 en ’70 was de naam ‘Thruxton’ synoniem voor het race-succes van Triumph over de hele wereld. De Bonneville Thruxton is vernoemd naar de legendarische 500-mijls Thruxton-endurance-races en de Triumph’s die daarin domineerden . Zij reden daar voor het eerst een ronde lang met 100 mijl/uur op het Isle of Man. Deze motoren inspireerden een hele tienergeneratie van café-racers en custombouwers. De Thruxton en Thruxton R zijn twee van de vijf bijzondere motorfietsen in de huidige Bonneville-familie. Allemaal met het 100% authentieke Bonneville-karakter, moderne functionaliteit en prestaties. Als je het mij vraagt inspireert dit fietsie nog steeds die generatie, maar ook de swipe generatie van nu.

Voortbouwend op de functionaliteit van de Thruxton is de Thruxton R uitgerust met diverse componenten van een hogere specificatie zoals Brembo monobloc-remklauwen, Showa Big Piston-voorvork, Öhlins-achtervering en Pirelli Diablo Rosso Corsa-banden. Net even dat extra’tje voor degene die op zoek is naar dat extra’tje.Triumph Thruxton (16)Triumph Thruxton (25)

Nieuw 1200-cc ‘Thruxton spec’-motorblok

Het legendarische karakter van de Thruxton komt tot uiting in de krachtige Bonneville 1200-cc parallelle-twinmotor met 8 kleppen. Zoals gezegd, best wat cc’s voor een simpel ogend motor’tje.

Dit nieuwe blok met zes versnellingen is voorzien van een lichtere krukas, een hogere compressie en een uniek luchtfilterhuis. Met nauwkeurige en directe respons op het gas van Triumph’s nieuwe generatie elektronische gasklepregeling levert de ‘Thruxton spec’-motor op zijn top een koppel van 112 Nm bij 4950 t/min. Dit resulteert in maar liefst 62% meer dan de vorige generatie. Het vermogen van 97pk bij 6.750 t/min ligt 41% hoger dan het vorige model, daarbij komt het eerder vrij en is de motor krachtiger door het gehele toerenbereik, zo levert het 1200 HP motorblok bij 4.500 toeren 68% meer vermogen.

Net als bij de Bonneville gaat achter het karakteristieke blok een geavanceerd vloeistofkoelsysteem schuil, Dit zorgt voor een lagere emissie en beter brandstofverbruik. Om lekker in de cijfertjes te blijven; dit is  11% minder dan zijn voorganger. Daarbij is ook de serviceinterval uitgebreid van 10.000km naar 16.000km. Een paar nieuwe dubbele, opwaarts gebogen megafoonuitlaten geven het donderende, volle basgeluid dat past bij de krachtige uitstraling en prestaties. Het uitlaatsysteem is uitgevoerd in chroom op de Thruxton en in geborsteld RVS op de Thruxton R. Als je even de plaatjes van de motor tot je neemt is het wel echt een netvlies strelend modelletje, en dus #$%$#@#%!! nog een motor die ik er bij wil hebben! – Reminder to self: Weer eens meedoen met de loterij.Triumph Thruxton (4)Triumph Thruxton (3)Triumph Thruxton (2)Triumph Thruxton (24)Triumph Thruxton (26)Triumph Thruxton (27)Triumph Thruxton (5)Triumph Thruxton (17)

Moderne functionaliteit van de Triumph Thruxton modellen

De Thruxton en Thruxton R zijn uitgerust met een scala aan technologische voorzieningen. Dit geeft de berijder ondersteuning en zorgt voor meer controle, veiligheid en vertrouwen. De lijst met functionaliteiten bestaat uit:

ABS Triumph’s antiblokkeerremsysteem brengt controle van de Thruxton en Thruxton R op een nieuw niveau.
Elektronische gasklepregeling Voor een betere respons op het gas en een beter gevoel.
Tractieregeling Met behulp van de elektronische gasklepregeling optimaliseert het instelbare systeem voor tractieregeling de bediening voor meer controle.
Slipkoppeling Dankzij lichtere bediening van de koppeling rijd je niet alleen makkelijker, maar houd je het ook langer vol.
Rijmodi Er kunnen drie rijmodi worden ingesteld die gekoppeld zijn aan de elektronische gasklepregeling: ‘road’, ‘rain’ en ‘sport’.
LED-achterverlichting In klassiek geïnspireerde achterverlichting zijn LED’s ingebouwd die zorgen voor een lager stroomverbruik. Inclusief geïntegreerde kentekenplaatverlichting.
LED DRL-koplamp Het allernieuwste in DRL (day time running lights) is toegepast voor een duidelijk herkenbaar lichtpatroon, een efficiënter stroomverbruik.
USB-oplaadpunt Een USB-oplaadpunt met aansluiting op het balhoofd zorgt dat de berijder alle essentiële apparaten kan opladen.
Startonderbreking Geïntegreerde transponder in de contactsleutel.
Stuurschakelaars Nieuwe stuurschakelaars zijn eenvoudig te bedienen met je vingertoppen en bieden toegang tot de belangrijkste functies op het nieuwe display .
Stijlvolle dubbele meters  Meters met talrijke functies (snelheids- en toerentalmeter) met 3D-weergave en intelligent geïntegreerd digitaal menusysteem.
De voornaamste functies zijn:

 • Instelling van rijmodus: ‘road’, ‘rain’ of ‘sport’
 • Schakelstandindicator
 • Snelheidsmeter
 • Twee tripmeters
 • Onderhoudsindicator
 • Resterende actieradius
 • Brandstofpeil, gemiddelde en huidige snelheid
 • Mogelijkheid om tractieregeling en ABS-functies uit te schakelen
 • Klok

Bovendien kunnen berijders accessoires toevoegen die dan ook via het display te bedienen zijn, bijvoorbeeld handverwarming en cruise control.

Vormgeving van caféracer

Met de uitstraling en karakter die hun oorsprong vinden bij Triumph-racers uit de jaren ‘60 brengt de Triumph Thruxton en Thruxton R de moderne klassieke sportmotor op een next level. Beide uitvoeringen zijn uitgerust met een unieke brandstoftank met een vuldop in Monza-stijl (voor het eerst op een moderne fabrieksmotor), prachtige lichtgewicht aluminium spiegels aan de stuureinden en gespaakte velgen.
De Thruxton R biedt daarbij een nog een aantal prachtige details, zoals de schitterende gepolijste kroonplaat, aluminium tankbeugel en blank geanodiseerde aluminium swingarm

Kleuren

De Thruxton wordt geleverd in drie  kleuren:

 • Jet Black
 • Pure White, met een zwarte streep over de tank
 • Competition Green, met een metallic gouden streep over de tank

Triumph Thruxton (13)Triumph Thruxton (14)Triumph Thruxton (15)De Triumph Thruxton R wordt geleverd in twee kleuren:

 • Diablo Red
 • Silver Ice

Triumph Thruxton (20)Triumph Thruxton (18)Triumph Thruxton (21)Triumph Thruxton (19)Triumph Thruxton (22)

Prijs NL Bechikbaar NL Prijs BE Beschikbaar BE
Thruxton R € 15.900 9 april € 12.900 2 april
Thruxton € 13.900 11 juni € 14.800 21 mei

Bron en meer weten over dit model: Gewoon Triumph even bezoeken

Dankzij advertenties surf je voor niets