Wat doe jij met je motor in de winter?

- Advertentie -

Een motor en de winter in Nederland zijn over het algemeen geen goede vrinden. Maar laat jij je niet beperken door kou, of wat pekel op de weg? Als je de roestpitten de baas wil zijn en door opwarming van de aarde vind dat je door kan rijden, dan heb ik wat tips voor je.

Grip op de weg is altijd een van de belangrijkste aspecten voor veilig motorrijden. Jouw Pirelli Diablo Supercorsa banden met slechts 1 streep profiel zijn absoluut geen aanrader gedurende de winter. Overweeg een goede touring band in plaats van een sportband en wil je helemaal zeker van je zaak zijn? Ook voor motoren zijn er winterbanden te krijgen.

- Advertentie -

Geef de bewegende delen en kabels flink extra zorg. Jouw ketting, assen en de kabels kunnen meer smering gebruiken dan normaal. De rommel van de weg, zoals regenwater, ‘bladerdrap’, modder en pekel zijn funest. Spoel je motor regelmatig af en droog hem dan goed. Als je een compressor hebt is het aan te raden die te gebruiken. Herhaal na de douchebeurt wel meteen weer de zorg om de bewegende delen. Er zijn tevens ‘wondergoedjes’ op de markt die jouw motor kunnen beschermen tegen het bijtende zout. Google eens op “anti pekel motor” en gij zult vinden. Dit is een soort film waar dan eerst doorheen moet worden gevreten. Het zal nooit helemaal beschermen, maar het is veel beter dan niks.

Het gaat tegen het stikstof beleid (hot item op moment van schrijven) in, maar laat je motor langer warm draaien dan normaal. De olie is dikker bij kou en daardoor is de smerende werking in het begin minder goed. Dit komt doordat de olie niet meteen op alle plekken kan komen waar het wel hoort te zitten.

Misschien dat je het niet meteen zelf zo ziet als je naar je metalen bolide staart, maar het belangrijkste is toch echt de berijder. Kleed je warm aan met een wind- en waterdicht pak en een balaclava. Een reflecterend pak past misschien niet helemaal bij jouw ‘style’, maar in de donkere dagen word je maar al te snel over het hoofd gezien. Stap hier overheen en zorg dat je gezien wordt! En voor wat extra warmte hoef je tegenwoordig niet meer je handen te warmen aan het blok. Verwarmde handvatten zijn al lang geen taboe meer. Die kan je prima aanschaffen.

Zet je de motor toch weg voor een winterslaap?

Rijd je motor dan de warme schuur in met een volle tank. Zo is er geen ruimte voor damp in de tank. Een verwarmde box is ideaal, maar als dit niet lukt is het vooral aan te raden om de motor helemaal droog weg te zetten tijdens die ellendige winter. Bij vrienden, de buren, stalling of bij een dealer.

De accu kan je niet zomaar laten zitten. Je kan hem aan de druppellader hangen, maar persoonlijk zet ik deze liever op zolder in de kast. De accu gaat ook op deze manier jaren mee.

Ook bij het wegzetten is het geen overbodige luxe om alles nog eens goed in te vetten en op te poetsen. Tijdens het dutje van je motor is roest nog wel wakker en actief.

De banden zijn het liefst van de vloer af door middel van bijvoorbeeld een paddock stand. Als dit niet lukt is het verstandig om zo nu en dan eens aan het wiel te draaien zodat de motor niet maandenlang op hetzelfde vlak staat. Bij het wegzetten kan je de banden ook het beste goed op druk hebben, maar controleer deze ook weer zodra je op pad gaat!

Dek je motor vervolgens af met een hoes, of deken en maak plannen voor het volgende motorseizoen. Laat je inspireren door Bikerbook en consumeer hier dagelijks je dosis motorliefde. De winter is zo voorbij en dan is het weer lente…..

stelvio motorrijden prad sneeuw

Video: YT

- Advertentie -

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd