Er is al veel werk verzet om de Bultaco MK5 om te bouwen tot een Bultaco TSS 250. In dit tweede, en laatste deel zien we de laatste stappen die nodig zijn om het tot een rijdend geheel te brengen. Of beter gezegd, een racend geheel. Het mag ook nog maar eens gezegd worden, want de images zijn niet van de beste kwaliteit: Dit project dateert uit eind jaren negentig toen de digitale camera nog in zijn opmars was.

Er kan begonnen worden met schetsplaten voor de voetsteunen, omdat de zit uitgeprobeerd kan worden.

Het volgende op de lijst is een rem- en schakelset. Dit kan prima worden gemaakt van een pedaalset van een oude racefiets. Zoals je ziet.

Dan is het tijd voor de uitlaat. Die wordt gemaakt vanaf een tabel voor expansie uitlaten. Een waar kunstwerk als je het eindresultaat ziet.

En dan is het kloppend hart van de motor eindelijk aan de beurt. Het motorblok van de Bultaco TSS 250 wordt netjes gemaakt. Eerst wordt alles voorzichtig gedemonteerd, gepoetst en worden er pakkingen gemaakt.

Daarna wordt de krukas uit geklokt, want naar eigen zeggen: “Anders rammelen de vullingen uit je kiezen”.

De knapste tandwielen en schakelvorken worden bij elkaar gezocht. Er waren minimaal drie motorblokken nodig om een blok knap te maken. Tenzij iemand ergens nog een nieuwe op de plank heeft, maar dat zal je niet meer zo gauw vinden.

Voor de aandrijving wordt er een achtertandwiel pas gemaakt op de Suzuki naaf.

Tijd om de boel eens in elkaar te zetten om te zien of alles wel past.

‘Like a glove’. Alles past. Dus kan er geschilderd en gespoten worden.

Als alles in de lak zit wordt er gemonteerd!

En als alles in elkaar zit is dit het prachtige resultaat. Van oude roestige motoren een in nieuwstaat verkerende Bultaco TSS 250 weten te toveren.

Dan is er nog maar 1 ding wat nog moet gebeuren. En dat is racen, want uit tests blijkt dat het blok goed loopt en zonder handen gaat de motor als een speer rechtdoor.

Eerste deel gemist? Die kan je hier vinden.

Vorig artikelNederland goed vertegenwoordigd in MXGP en MX2 – 2020
Volgend artikelNieuw – Ducati Scrambler 1100 PRO