De Husqvarna Norden 901, wat we tot nu toe weten

- Advertentie -

De Husqvarna Norden 901 heeft eind vorig jaar groen licht gekregen en daarom is het tijd om wat informatie in te winnen over dit te verwachten model. De Norden is door velen goed ontvangen op de EICMA motorshow en dit brengt mij eigenlijk meteen de vraag waarom het zo lang heeft geduurd tot de motor zijn introductie kent. Husqvarna is immers van origine een off road motorfabrikant met veel ervaring op dit gebied en ‘adventure’ motoren zijn razend populair. Je zou denken dat zij dan wel weten hoe je een goed huwelijk tussen het zand en de straat snel op de markt zou kunnen brengen. Zeker met alle kennis vanuit KTM, waarmee zij in bed liggen.

Deze langeafstandstoerder wordt dus toegevoegd aan het aanbod straatfietsen van Husqvarna Motorcycles en zal zijn berijder een perfecte combinatie van praktische toegankelijkheid en comfort moeten bieden. Wat denk ik tot nu toe te weten.

- Advertentie -

De video vertelt dat er een navigatie systeem zit verwerkt in het TFT panel en je kan zien dat de WP vering instelbaar is. Qua looks heeft de Norden 901 een smoked cirkelvormige koplamp die lijkt beïnvloedt door de Svartpilen en de Vitpilen. Ook zie ik geborstelde metalen plaatafwerking rond de motorbehuizing, handkappen, getint windscreen, valbeugels, zwarte velgen en een grijze, witte en fluorescerend groene livery. En niet te vergeten ook nog de groene verstralers.

De Husqvarna krijgt een wat groter hart dan de KTM 790 adventure. Namelijk een 889,5 cc grote paralleltwin die “speciaal zal zijn getuned voor avontuurlijk gebruik”. Niet helemaal zeker wat dit inhoudt qua specs, maar het zal niet hetzelfde aanvoelen als de KTM 890 Duke die dit zelfde blok heeft. Naar verwachting, omdat die ook op de KTM 790 aanwezig zijn, zit er in ieder geval traction control op, bochten abs, off road abs, off road ride mode en rally ride mode.

De ‘avontuurlijke’ motor krijgt een 18 inch achterwiel en een 21 inch voorwiel en dat is voor deze klasse geen bijzonderheid. In het zand is een 21 inch voorwiel ideaal, maar op de weg vind ik dit, persoonlijk, nog altijd wat te smal om sportief te rijden. Ergens zijn er dus concessies gemaakt. Hetzelfde geldt overigens voor de BMW F 850 GS, Triumph Tiger 800, Yamaha Tenere 700 en andere modellen met dit formaat voorwiel in dit segment.

Husqvarna Norden 901 specs die tot dusver bekend zijn:

  • Slanke en lichte toermachine voor avonturiers
  • 889,5 cc grote paralleltwin die specifiek werd getuned voor avontuurlijk gebruik
  • Perfect evenwicht tussen offroad prestaties en toermogelijkheden
  • 21″ voorwiel, 18″ achterwiel
  • Comfortabele ergonomie en vertrouwenwekkende wegligging
  • Hoogwaardige veringcomponenten van WP

Hopelijk lijkt het uiteindelijke productiemodel van de Husqvarna Norden nog veel op dit concept. Ik kijk er naar uit, maar ook naar de KTM 890 Adventure. In mijn optiek is de Norden een voorbode van dit model.

Foto: Husqvarna / Schedl R.
Video: YT Husqvarna

- Advertentie -

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd