De mentale gezondheidsvoordelen van motorrijden

Motorrijden heeft voordelen voor de gezondheid

- Advertentie -

We kennen het allemaal wel, stress op het werk, drukte thuis, 1001 dingen tegelijk aan je hoofd op een gegeven moment is het genoeg. We moeten er een dagje tussenuit, even mentaal weer op adem komen. Zeker in deze tijden van de corona lockdown met maar weinig entertainment buiten de deur (kroegen dicht, (pret)parken dicht, geen gezelligheid met familie en vrienden over de vloer, etc) kan het allemaal even teveel worden. Wat moeten we nu dan doen om te ontstressen, hoe vinden we onze focus en rust in de gedachten weer terug?

Je raadt het al: We stappen op de motor!

- Advertentie -

Pendelen vs Toeren

Sommige mensen beweren dat auto of motorrijden bijna hetzelfde is, dat is voor een deel zo als je de auto of motor gebruikt om van A naar B te pendelen. Toeren op de motor is toch echt iets anders: Je rijdt een rondje, je neemt niet de kortste weg, je zoekt naar mooie weggetjes, er is geen tijdsdruk en probeert een beetje te genieten van de omgeving. Wie gaat er anno 2020 nog toeren met de auto? Niemand toch eigenlijk meer, toeren met de auto dat was iets uit de vorige eeuw toen het bezit van een auto nog iets unieks was. Daarnaast is autorijden tegenwoordig een bijzaak geworden tijdens het pendelen. Iedereen in de auto zit te multi-tasken, of je nu zit te klieren met de radio-instellingen, de navigatie, zit te bellen, appen, emaillen, zit te scheren of de hele tijd zit te kletsen met je mede passagiers. Autorijden is een automatisme geworden op de motor heb je veel meer focus en concentratie nodig.

Toeren ipv Pendelen geeft voordelen

Tijdens het toeren op een motor gebruik je je hersenen niet alleen om in te spelen op de constante veranderingen in het verkeer, maar ook voor het rijden zelf wordt een ander deel van je hersenen gebruikt. Namelijk om de vereiste balans en coördinatie te behouden. Wetenschappers geloven dat dit goed is voor de hersenfunctie en gezondheid. Dit is bewezen in onderzoek gedaan door Dr. Ryuta Kawashima in samenwerking met Yamaha. (bron)

“Through this research, the relationship between motorcycle riding and brain stimulation has been verified as follows:”

  1. When riding a motorcycle, the brain of the rider is stimulated.
  2. Differences in brain use and level of brain stimulation can be observed in motorcyclists who ride regularly and in motorcyclists who have not ridden for extended periods (at least 10 years).
  3. Incorporating motorcycle riding into daily life improves various cognitive functions (particularly prefrontal cortex functions) and has positive effects on mental and emotional health such as stress reduction.

Motorrijders profiteren van het buiten zijn

Er zijn vele onderzoeken gedaan hoe mensen profiteren van het buiten in de natuur zijn. Onderzoeks resultaten wijzen op reductie van stress, lagere bloeddruk, beter humeur, beter immuumsysteem en meer energie. Allemaal belangrijke zaken dus in deze tijden van binnenzitten tijdens corona.

Als motorrijder zijn we veel meer verbonden met de natuur dan in de auto, natuurlijk vanuit de auto kun je ook de bossen, de bergen, de weilanden (tja Nederland) zien maar dat is allemaal vanuit je climate controlled auto. Op de motor voelen we de wind, de zon, de regen waardoor het buitengevoel veel groter is op onze zintuigen.

De wereld in je helm “White Noise”

We dragen een helm natuurlijk in de eerste plaats voor onze veiligheid en daarnaast om de vliegen en stof uit onze ogen te houden. Er is nog wat anders waar onze helm (al dan niet in combinatie met oordoppen) voor zorgt: namelijk het dempen van geluid.

Natuurlijk hoor je nog genoeg om je heen met je helm op, overig verkeer, sirenes van hulpdiensten, soms de stemmen over de intercom van je mede rijders, maar al de rest is gereduceerd tot ‘White Noise’. De eenzaamheid in je helm is vredig en ontspannend en het monotome geluid van witte ruis blijkt nuttig te zijn in het verminderen van stress. Daarnaast geeft witte ruis een boost aan je attentievermogen en ontwikkelt het je mentale helderheid. Naast de stress vermindering, de fysieke veiligheid geeft je helm dus ook een stukje extra focus en daarmee nog meer veiligheid op weg.

Hier mag dan wel even niet gereden worden, maar dit plaatje zegt het wel allemaal ….

Nu dus op pad met de motor

Na al deze voordelen te hebben besproken en het feit dat deze wetenschappelijk zijn onderbouwd is er eigenlijk geen excuus meer. Als je een tijd niet hebt gereden, check even alles, Banden, Remmen, Accu, Verlichting, Olie, Ketting (Bravok) en ontsnap even aan de sleur van de dag, de stress van het leven, de ellende van de corona crises. Relax, zoek focus, neem dat momentje, geniet van de natuur, denk aan al die gezondheidsvoordelen, voor nu en later in het leven.

Pak die motor voor een toertje en geniet, ook al zijn de meningen een beetje verdeeld.

- Advertentie -

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd