Gaaf – Yamaha Yard Built XSR700

Yamaha XSR700 Yard Built

Leuk: Yamaha Yard Built op basis van de XSR700. Sinds 2014 heeft Yamaha deze zogeheten Yard Built-projecten het leven in geblazen. Hierin laat het Japanse motormerk de verbeelding van de meest creatieve geesten binnen de motorwereld overuren draaien. En de resultaten liegen er vaak niet om. Briljante motoren rollen de werkplaatsen uit. Zoals nu ook weer op basis van een Yamaha XSR700. In januari kondigde Yamaha Motor Europe deze nieuwe Yard Built aan met de naam: ‘Back to the Drawing Board’.

- Advertentie -

Vier ontwerpen van de Yamaha Yard Built XSR700

Er werden vier ontwerpen uit Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje geselecteerd via een open casting. Uit elk deelnemend land werd één ontwerp gekozen door een jury bestaande uit een lokale Yamaha-distributeur, een lokale customizer en een motorjournalist. Vervolgens is dit ontwerp uitgevoerd door een customizer. De resultaten zie je hieronder.

Frankrijk: XSR700 ‘Disruptive’

Yamaha Yard Built XSR700

Vanuit Frankrijk produceerde tekenaar Barbara Motorcycles een ontwerp voor de XSR700 ‘Disruptive’. Een machine die een eerbetoon vormt aan de American Flat Track-dagen van Yamaha in de jaren 70. De in Parijs gevestigde bouwers Bad Winners hadden de taak om de motor in het echt te creëren. Van de gereviseerde cockpit tot de stevige tank en het slanke zadel is de Disruptive een hele gave motorfiets met een race-attitude en bijpassende look. De Disruptive is met opvallende gouden Yamaha-letters op de matzwarte kuipdelen, een stevig zwart achterwiel en scherpe onderkuip een klassiek voorbeeld van de retro XSR700.

Italie: XSR700 ‘RD350 Tribute’

De Italiaanse deelnemer Ugo Coppola tekende de opvallende verschijning ‘RD250 Tribute’. Een oranje – zwarte bewerking van de klassieke Yamaha RD350 uit de jaren 70 met onderdelen van verschillende moderne Yamaha’s. De in Rome gevestigde bouwers Garage221 brachten het ontwerp van Ugo met verbluffende details en precisie tot leven. Door gebruik te maken van onderdelen zoals de MT-07 stuurinrichting, XJR1300-zadel en XSR700-vorkbalgen, produceerden ze een zeer innovatieve Yard Built die qua uiterlijk een mix van een scrambler en een straatmotorfiets is. Bij het reviseren van de XSR700 om deze op de RD350 te laten lijken, hebben ze echt de look en feel van een retro jaren-70 Yamaha in een 21e-eeuws jasje gegoten.

Portugal: XSR700 ‘700GT’

Vanuit Portugal creëerde bouwer RUAMACHINES de 700GT op basis van de ontwerpen van hun klant Tony Manuel Oliveira Querios. Ze lieten zich inspireren door de XJ400 van zijn vader. RUAMACHINES benaderde het project op een innovatieve manier en dook in de geschiedenis van Yamaha en vond inspiratie in de Yamaha YR-2- en YR-3-scramblers uit de jaren 60. Met de meeste van zijn in het zicht springende onderdelen verwisseld voor volledig nieuwe aangepaste onderdelen, combineert de 700GT op slimme wijze moderne kunstaccenten met klassieke motorfietslooks. Van zijn solide zwarte voorwiel, zijn agressieve pijpen onder het zadel en unieke zwart-witte kleurstelling. Met zijn stoere scrambler-uiterlijk is de 700GT een eerbetoon aan het erfgoed van Yamaha en aan de veelzijdigheid van de Sport Heritage XSR700. 

Spanje XSR700 ‘Red Tail’

Yamaha Yard Built XSR700 Red Tail

De Spaanse deelnemers Alex en Claudio Monge ontwierpen de prachtige XSR700 ‘Red Tail’. Een mix van een race- en vlakke baan-esthetiek, die vervolgens werd gebouwd door Café Racer SSpirit (CRSS) van de Golf van Biskaje. De Red Tail gaat voor een uitgeklede, naked look en heeft verbluffende avant-gardistische lijnen vermengd met klassieke motordetails. Van het op maat gemaakte koplampmasker, de stoere dubbele uitlaatpijpen tot aan de opvallende nummerplaat. Zijn retro-vibes geven precies weer waar de Sport Heritage-serie om draait en hij is voorzien van een gedurfde kleurstelling met spatten rode verf om de harten echt sneller te laten kloppen; een eerbetoon aan de Yamaha Racing-kleuren die in de jaren 70 werden gebruikt.

Leuke creaties toch van de XSR700? Kom maar op met de volgende Yamaha Yard Built!

Bron en foto’s: Yamaha
Video: Youtube

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd