Hebben: 2020 Yamaha Tenere 700 Rally Edition

Tenere 700 Rally Edition

- Advertentie -

Heel gaaf die Yamaha Tenere 700 Rally Edition. Wederom een knipoog naar een succesvol verleden die goed gelukt is. Sinds de introductie in 2019 gaat de Tenere 700 niet alleen hard op en naast de weg. Het is tevens een van de bestverkopende middenklasse Adventure motorfietsen in Europa. Inmiddels zijn er meer dan 8000 exemplaren over de toonbank gegaan.

Met deze special edition probeert Yamaha nog een extra stukje van de Adventure taart te grijpen. De Tenere 700 Rally Edition verwijst naar het jaar 1983 waarin de eerste Yamaha Adventure motor werd geïntroduceerd. Met de legendarische kleurstelling eert deze 700 Rally Edition de prestaties van Yamaha’s Dakar-helden en hun machines uit dit vervlogen tijdperk.

- Advertentie -

De kleuren zijn exclusief voor de nieuwe Rally Edition, maar dat is niet het enige ‘anders’ aan de woestijnbeuker ten opzichte van het ‘standaard’ model. De motor heeft ook hogere standaardspecificaties en is uitgerust met een reeks lichtgewicht componenten die betere bescherming, en rallybeleving zou bieden. 

Hoogtepunten van de Yamaha Tenere 700 Rally Edition

• Iconische heritage kleuren met invloeden van de historische Dakar fabrieksracemotor
• Sterker rallygevoel dankzij het rallyzadel, gripstukken op de tank en de off-road handvatten
• Lichtgewicht Akrapovic slip-on uitlaatdemper geeft een rijk, diep geluid
• Extra bescherming dankzij de robuuste beschermplaat, radiateurbeschermplaat en kettingbeschermer
• Duurzame en moderne LED-richtingaanwijzers voor en achter
• Karaktervolle 689cc 4-takt CP2 motor met een hoog lineair koppel
• Lichtgewicht en duurzaam stalen dubbel wiegframe
• Slanke, compacte en ergonomische kuip
• Agressief voor rally’s ontwikkeld front met vier LED-koplampen
• Voor- en achtervering met lange verstelbare veerweg
• Sterke en lichtgewicht 21 inch / 18 inch spaakwielen met adventure banden
• Schakelbaar ABS voor directe afstelling

Historie: De eerste Tenere

De Tenere is vernoemd naar de zandvlakte in de zuidelijke Sahara. De geschiedenis gaat terug tot 1976 toen Yamaha zijn eerste krachtige viertakt ééncilinder lanceerde: de XT500.

Een grote brandstoftank, vorken met lange veerweg, schijfrem vóór en monocross achtervering met één schokdemper! Dit maakte de XT600Z Tenere uit 1983 de eerste speciaal gebouwde Adventure productie-motorfiets van Yamaha. Het moest de prestaties van de XT-serie naar een nieuw niveau tillen. En net als de oorspronkelijke XT500 moest de nieuwe XT600Z bewijzen dat hij de meest extreme omstandigheden in de Parijs-Dakar Rally kon doorstaan. Dit resulteerde in een ongeëvenaard record van Yamaha van 18 podiumplaatsen tijdens de eerste 6 edities van het evenement. En na 37 jaar zo een nazaat hebben: Wie had dat verwacht?

Of we deze special edition de Dakar Rally zien winnen maakt mij persoonlijk niet veel uit. De ‘standaard’ Tenere is al een Adventure motorfiets pur sang waarover je geen teleurstellende test over kan vinden. Goed gedaan Yamaha! Geweldig ding die ook nog eens leuk is aangekleed. De uitvoering zal in juli 2020 leverbaar zijn.

Bron en meer info: Yamaha

- Advertentie -

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd