Het leed dat E10 benzine heet?

Het kan je zomaar zijn ontgaan, maar sinds 1 oktober 2019 is het heel waarschijnlijk dat je E10 benzine zal tegenkomen bij de pomp. Let daarom goed op dat niet alle motoren geschikt zijn om te blijven functioneren op deze brandstof.

Wat is E10 benzine precies? E10 brandstof is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof met maximaal 10 procent bio-ethanol. Ethanol is een stuk agressiever dan benzine voor zowel metalen als kunststoffen en kan daardoor motoronderdelen zoals pakkingen en afdichtingen aantasten. Dit betekent dat Euro 98, met ook de Euro 98 prijskaart per liter, voor de meeste motoren momenteel de enige uitweg is om in Nederland om te blijven rondtoeren zonder dat de motor begint te pruttelen.

- Advertentie -

Het klinkt een beetje nonchalant en dat is het ook. Maar Kawasaki is het enige motormerk die de moeite heeft genomen om een lijst te publiceren met de motoren die wel en niet bestemd zijn tegen deze ‘nieuwe’ brandstof. Zal de Z H2 hier juist op excelleren en goed op accelereren? Je kan, als je geen Kawa rijdt, gewoon op e10check.nl nagaan of je over moet op de 98 brandstof. De moeite waard om eens na te gaan voordat je bij de pomp staat!

Op zich natuurlijk helemaal geen probleem om bij te dragen aan de doelstellingen om de aarde een gezondere plek te maken. Alle beetjes helpen, maar moeten we nu een nieuwere motor aanschaffen als deze niet geschikt is? Moeten we omrijden voor Euro 98 als dat niet aan de pomp beschikbaar is? En rijden we wel net zoveel kilometers op de tank als met E5? Voor nu allemaal vragen die onbeantwoord blijven waardoor er vraagtekens zijn of dit echt op een positieve manier bijdraagt…..

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd