Motorrijden over de Berninapas in Zwitserland – Een juweeltje

Dat er goed te sturen valt is begrijpelijk. Maar al zou de weg alleen rechtdoor lopen dan zou motorrijden over de Berninapas nog steeds de moeite waard zijn. De omgeving is net even anders dan gewend bij de passen in de buurt. Zonder asfalt om je heen had je jezelf in het jura tijdperk kunnen wanen. Naast je motor met je helm op. Vanaf de weg heb je uitzicht op de 4.049 meter hoge Piz Bernina en wellicht het mooiste punt van de weg ligt voor de pashoogte zelf, het uitzicht op de Morteratschgletsjer.

Zelf hebben we afgelopen zomer (2019) helaas niet de volledige pas gereden. We zijn vanaf Livigno komen aanrijden en zo doorgestoken richting Poschiavo en Italie. Wanneer je hier begint kom je net voor het midden van de pas aangereden. Je zal dan meteen op enkele haarspeldbochten worden getrakteerd over een mooie plak asfalt. Achteraf hadden we nog een stuk omhoog willen steken richting Ponstresina, maar het was onderdeel van een 350 kilometer lange rit. Op een naked bike is alles heel leuk tot net iets over de 300 kilometer door de bergen. Daarna vooral vermoeid, verkrampt, zadelpijn en pijn in de polsen. Je kent het wel, of niet..

- Advertentie -

Als je de Wiki’s er op naslaat zie je dat de pas wordt berekend op 56 kilometer. Hij verbindt officieel Samedan met Tirano en als je dit doortrekt kom je hier wel aan. Omdat na Poschiavo de route wat minder spectaculair wordt korten we hem voor de vorm iets in tot net geen 33 kilometer. Maar goed, dat is nog steeds van Amsterdam naar Utrecht slingeren met prachtige vergezichten, en dat is geen straf. De Berninapas heeft een top van 2.328 meter en wordt, ondanks dat het vooral een toeristisch belang heeft, het hele jaar open gehouden. Het zijn dus vooral wat locals en de dagjesmensen waar je omheen moet. En 3 jongens met een grote glimlach op hun gezicht op prachtige 3 cilinders.

Gratis tip: Tank je motor even vol in het Italiaanse plaatsje Livigno. Door het weigeren om mee te doen aan diverse belastingen van de lokale staat betaal je voor een liter benzine slechts 1 euro. Je ziet er dan ook flink wat tankstations voor een relatief rustige weg en een klein plaatsje. Een detour vanaf de top is prima aan te rijden. Namelijk 35 kilometer heen en weer. Tevens een leuke toevoeging aan de pas als je er toch bent.

Bron: Google Maps

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd