Motor poetsen – Zomaar wat tips

Duizend-en-één manieren om je motor te poetsen

- Advertentie -

De motor poetsen. Duizend-en-één manieren en evenveel spulletjes die er ideaal voor zouden moeten zijn. Maar wanneer glimt jouw tweewieler op zijn best na een flinke poetsbeurt. Er zijn meerdere wegen naar een goed resultaat, maar een motor wordt alleen schoon als je er nog niet op bent uitgekeken. WC Eend en een fles Dasty zullen je niet meer kunnen helpen als de liefde over is.

Anyway, hier komen een paar tips. Make a plan! Het poetsen van de motor is een bezigheid die meerdere keren per jaar, maand of week plaatsvindt. Zorg dus dat je er handig in wordt en systematisch te werk gaat. Het begint met tijd. Stuur je partner om een boodschap, of zet die nieuwe serie aan op Netflix zodat je niet gestoord wordt. Begin daarna zoals je altijd begint.

- Advertentie -

Spoelen!

Spoelen van de motor. Een motor wil je niet gaan poetsen als er nog modder, zand of stof aan kleeft. Spoel de motor goed af en als je dit met een hogedrukspuit doet: Kijk uit voor de lagers en bekabeling. Spuit hier nooit direct op. Daarna lopen de meningen ver uiteen. Het varieert van een fles Dasty (Google maar even), tot een spons in een panty die weer in een sinaasappelnetje zit. Het ligt er ook allemaal aan wat voor vuil er aankleeft. Dasty is goed voor modder en volgens mij weer wat minder voor de vliegen.
Als je overigens niet in staat bent om te spoelen bestaan er best handige doekjes die je laten wassen zonder water, bijvoorbeeld die van Vulcanet.

Soppen en boenen!

Heb je een ritje vliegen vangen gehad dan dompel je jouw MacGyver achtig sinaasappelnetjepantyspons in lauwwarm water met een wat autoshampoo, of badschuim. Vervolgens spoel je alles weer af. Je kan natuurlijk ook lekker sponsen met een gewone zachte spons. Die vliegjes krijg je ook wel weg met je nagels. Mij lukt het in ieder geval iedere keer weer. Afwasmiddel zou zout bevatten en is niet aan te raden voor een sopje.

Kom je uit de zandbak dan spuit je een fles Dasty, of S100 maar eerstgenoemde is grondiger, op de motor. Let wel echt op de tijd! Je wilt dit wonderlijke spul niet te lang op de motor laten zitten. Spoel het daarom goed af binnen 3 minuten en zorg dat je geen Dasty op je banden spuit. Dit laat lelijke sporen achter.

De ketting is een belangrijk element die je niet wilt overslaan. Veeg vuil en vettigheid met een doek van de ketting en laat hem drogen en schrob hem vervolgens met een kettingborstel. Wil je de ketting sneller laten drogen na het wassen, gebruik dan WD-40 (WD = ‘water displacement’). Spuit de ketting vervolgens in met een goed smeermiddel.

Poetsen poetsen poetsen

Dan komen we bij de velgen. Die krijg je niet zo makkelijk schoon en al helemaal niet als deze wit zijn! Wel met Dasty, maar dat vind ik te gevaarlijk spul voor als het op de banden loopt. Hardnekkig kettingvet en stof en zand zorgt voor een aangekoekte zwarte derrie op de velgen dat niet zonder ontvetter weg te krijgen is. Wasbenzine, of terpentine zijn hiervoor een prima oplossing. Ik lees succesverhalen over lampenolie, of diesel over de velgen maar dat heb ik nooit geprobeerd. Ik houd het bij de terpentine en een droge doek na het soppen.

motor schoonmaken
Je zal het maar binnen mogen doen in… Zomaar een dag uit het leven van een MV Agusta Brutale in Amsterdam

Chroom. Als je veel chroom op de motor hebt: Succes. Dan ben je over het algemeen langer aan het poetsen dan bijvoorbeeld een kuipmotor. Hiervoor zijn tientallen chroomcleaners op de markt die prima hun werk doen. Een beetje geduld, chroomcleaner, een doek en een hoop liefde laat alles weer glimmen. Je leest succesverhalen over propjes aluminiumfolie boenen over uitlaten en spiegels, maar dat durf ik zelf niet aan. De onderdelen zouden eerst zwart worden, maar na een doek zou alles je weer tegemoet glimmen. Tricky, maar wie weet.

De kappen en tank krijg je weer nieuw met polish, multiwax, of Turtlewax en een microvezeldoek. Leuk weetje: De naam Turtle Wax is ontstaan tijdens een zakenreis van de oprichter langs ‘Turtle Creek’ . Hij legde een link tussen de harde bescherming van de schaal van een schildpad en zijn producten.

Wat bijzondere tips uit de hoge hoed. Als het glas van jouw koplamp dof is geworden kan je die nog redelijk schoon krijgen met, jawel, tandpasta. Smeer een vochtige koplamp in met tandpasta en wrijf dit goed uit met een doek. Na het afspoelen zou het glas weer wat helderder moeten zijn.

Een uitlaat grondig reinigen kan je doen met WC Eend. Let wel op dat dit niet voor de demper geldt. Doop een schuur-, of pannenspons in een bak met WC Eend en wrijf dit over de pijp. Zorg dat je alles gelijk verdeeld, want druipers liggen op de loer. Spoel het daarna schoon met water en maak alles goed droog. Zelf spuit ik de uitlaat altijd even in met silicone-spray. Wordt hij mooi blauw van.

motor schoon
Aan de druppellader naast de eettafel tot de volgende rit

Succes! En hier nog wat wintertips.

- Advertentie -

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd