Passo del Mortirolo – Over 33 tornanti naar de top

- Advertentie -

Zoals eerder benoemd zijn de Italiaanse Dolomieten een aaneenschakeling van plezierige curves over de mooiste bergpassen. Zo ook de Passo del Mortirolo, je zou denken dat het een geitenpad omhoog is, maar motorrijden kan er ook prima. Het is zelfs weer een geweldig leuke klim. De pas kent een gemiddelde stijging van ruim 10 procent en je klimt een flinke 1301 meter tot 1852 meter hoogte.

De Mortirolo, ook wel Passo di Foppa genoemd, kent misschien niet de meest vloeiende weg omhoog over een biljartlaken van asfalt, maar is wel weer de moeite waard. Het is namelijk ook op de motor best wel even doorwerken om de top te bereiken, en dat is juist weer leuk. Niet voor niets is het een van de meest heftige klimmen uit de ronde van Italie. Je rijdt over een smal pad, wel voorzien van passeerhavens, versleten asfalt, erg krappe haarspelden en een flink stijgingspercentage naar de top als je vanaf de S38 komt.

- Advertentie -

De Passo del Mortirolo ligt in Lombardije en vormt een verbinding tussen de bergdalen Val Camonica en Valtellina. Kom je vanaf de S38 (Bormio-Tirano) dan kan je bij het plaatsje Mazzo di Valtellina aan de tocht omhoog beginnen. Het prettige is dat de weg niet vaak wordt gebruikt, omdat het via Aprica makkelijker rijden is en bovendien mag verkeer vanaf een bepaalde breedte niet over de pas.

Enkele kilometers onder de top aan de westkant kan je er voor kiezen om weer af te dalen naar de S38 en de weg vervolgen richting bijvoorbeeld Bormio / Stelvio.
Past in ieder geval prima in een dagje touren!

Maps: Google

- Advertentie -

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd