Test – Een ode aan de Triumph Street Triple (2008)

Ergens in 2004 zag ik voor het eerst de 955 Speed Triple. Een dubbel rondkoplampige motor met een geweldig design en prachtig geluid. Als ik ooit mijn motorrijbewijs ging halen dan zou dit mijn motor moeten zijn. Het 1055 model volgde in 2005 en vanaf 2007 kwam de Street Triple op de markt. Een geweldige motor, lichter en een iets kleiner kloppend hart dan de grote broer. Ideaal voor de semi beginnende motorrijder: Hebben! Punt! Uit!

Het duurde even, maar vanaf 2013 rijd ik rond op een Triumph Street Triple 2008, gekocht van mijn oom. Een stijlvolle motor waarop iedere rijder meteen in James Bond verandert met heerlijke rij-eigenschappen, een prachtig geluid en gecontroleerde vermogensafgifte. De karakteristieke looks zijn tot op heden (bijna) ongeëvenaard. Niet voor niets zie je hem regelmatig in Hollywood films terug.

- Advertentie -

Ervaring vermogen en handelbaarheid

Inmiddels zijn er best wat motoren voorbij gekomen waar ik op heb plaatsgenomen en er zijn er maar weinig met zo een grote fun-looks-betrouwbaarheid-factor als deze Triumph Street Triple 2008. De ongeveer 107 PK is zonder allerlei electronica goed onder controle te houden en de motor doet altijd wat je verwacht. Je legt het dan wel tegen aardig wat motoren af bij het stoplicht, maar hij kan echt hard zat. Ja, ook met ‘slechts’ iets meer dan 100 PK kan je power-wheelies maken.

Het bodemvermogen van de driecilinder is ideaal en maakt hem niet zo bokkerig als een tweecilinder, of zo loom onderin als een viercilinder. Iets wat natuurlijk kenmerkend is voor dit type motorblokken. Op een kleine rotonde slikt de motor het prima om in zijn 3 er overheen te tokkelen. Dat hoef je echt niet met iedere motor te proberen.

Toch is het niet alleen het vermogen dat zorgt voor een fijne handelbaarheid. Het frame en de balhoofdhoek zijn goed op elkaar afgestemd. Korte draaien zoals je ze vindt op de Stelvio zijn geen enkel probleem en tijdens flinke doorlopers waarin je lang naast de motor hangt blijf je vlijmscherp liggen. De Triumph doet het echt allemaal.

Aankleding

In vergelijking met een paar luxe Brembo remmen merk je dat er wat minder gevoel in het Nissin setje zit, maar na meer dan 12 jaar heb ik nog alle vertrouwen in dit ‘stopsysteem’.
Vanaf dag 1 zat er een Ohlins pomp achterin de motor dus ik weet niets van de standaard pomp. Het gerucht is dat die te ‘zacht’ was. De vork is standaard en die is merkbaar van een middenklasse. Er zou wat meer voorspanning op mogen en de demping wat strakker. Maar ondermaats: No way! De motor is goed in balans en doet wat je zou verwachten in deze klasse.

Betrouwbaarheid

Qua betrouwbaarheid zit het erg goed voor deze Engelse triple. Ik kan maar weinig klachten vinden op het web en dat zegt al behoorlijk wat naast mijn eigen ervaring. Inmiddels ben ik ruim de 30.000 kilometer gepasseerd en is er nog nooit groot onderhoud nodig geweest. De kleppen zijn op 24dkm gecontroleerd en alles was keurig in orde. De motor krijgt de jaarlijkse beurtjes en start, rijdt, klinkt en stopt zoals hij deed toen hij uit de fabriek rolde. Misschien klinkt hij zelfs nog wel mooier door de Arrow uitlaat.

Model:Triumph Street Triple 675
Year:2008
Category:Naked bike
Engine and transmission 
Displacement:675.00 ccm
Engine type:In-line three, four-stroke
Power:107.00 HP (78.1 kW)) @ 11700 RPM
Torque:51.00 Nm (5.2 kgf-m or 37.6 ft.lbs) @ 9100 RPM
Compression:12.7:1
Bore x stroke:74.0 x 52.3 mm (2.9 x 2.1 inches)
Fuel system:Injection. Multipoint sequential electronic fuel injection
Fuel control:Double Overhead Cams/Twin Cam (DOHC)
Ignition:Digital – inductive type – via electronic engine management system
Cooling system:Liquid
Gearbox:6-speed
Transmission type,Chain
final drive: 
Clutch:Wet. multi-plate
Chassis, suspension, brakes and wheels 
Frame type:Aluminum beam twin spar
Rake (fork angle):24.3°
Trail:95 mm (3.8 inches)
Front suspension:41mm upside down forks
Rear suspension:Monoshock with adjustable preload
Front tyre:120/70-ZR17
Rear tyre:180/55-ZR17
Front brakes:Double disc
Front brakes diameter:308 mm
Rear brakes:Single disc
Rear brakes diameter:220 mm
Physical measures and capacities 
Dry weight:166.5 kg
Power/weight ratio:0.6428 HP/kg
Seat height:803 mm (31.6 inches) If adjustable, lowest setting.
Overall height:1,250 mm
Overall length:2,029 mm
Overall width:780 mm
Wheelbase:1,394 mm
Fuel capacity:17.41 litres
Other specifications 
Color options:Jet Black. Fusion White. Roulette Green
Starter:Electric

Een oproep aan Triumph

Het zou oh zo mooi zijn als Triumph dit model met de huidige moderne technieken weer van de band laat rollen. Twee chrome ronde koplampen met daarachter weinig verschil in kleur op tank en kappen, de huidige 765 driecilinder en ronde lijnen om het tot een geheel te maken. Gegarandeerd een succesnummer.

Pluspunten Triple
– Klassiek en toch tijdloos ontwerp
– Plezier van vermogensafgifte driecilinder
– Relatief goedkoop
– Betrouwbaar en lage onderhoudskosten
– Uniek geluid

Minpunten
– Voorkant duikt een beetje
– Meerdere versnellingen achtereenvolgend terugschakelen niet even soepel

Vele fijne kilometers zijn achter de rug, maar nu is het tijd voor een nieuw tijdperk. Als je wilt zien waar ik allemaal ben geweest met de Triple, zie hier.

Berninapas Zwitserland op de Triple

De Street Triple zal in de familie blijven dus ik kan mij gelukkig af en toe nog James Bond wanen. Ik heb de overstap gemaakt naar een andere Street: de Ducati Streetfighter 848. Een totaal andere motor waarop je aan het werk moet. Even wat anders, maar minstens zo leuk. Verslag is hier te vinden

Voor nu: Triumph bedankt voor deze motor!

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd