Tweetakt terug in de MotoGP?

Op diverse sites is te lezen dat men weer het woord ’twosmoker’ in de mond neemt als het gaat om de toekomst van brandstof motoren. De tweetakt motoren zijn in de MotoGP na 2001 opgeborgen en de prachtige snerpende geluiden zijn sindsdien slechts een mooie herinnering. Bij de motocross is dit pas later gebeurd, zo rond 2005 had de viertakt hier pas echt de overhand.

De tweetakt of waterstof blokken kunnen tegen het midden van het decennium terug zijn in de F1, maar ook in de MotoGP. Je zal het niet geloven, maar het zou kunnen helpen om doelen te bereiken om de autosport CO2-neutraler te maken. Als liefhebber van de MXGP, wat zou dat prachtig zijn als ook hier weer tweetakten meestrijden.

- Advertentie -

Als je kijkt naar het verleden dan zijn er perioden geweest dat de ene motor populairder / beter was dan de ander. Maar nu is het al bijna 20 jaar dat de viertakt heer en meester is door het betere bodem vermogen en dus bruikbare vermogen. Maar de echte reden zou misschien wel zijn dat het aan de emissie heeft gelegen. Wie kent de enorme pluimen uit de uitlaten niet van de tweetakt. Daarom zou de ontwikkeling zijn stopgezet?

Foto embedded via Wikipedia

Echter zijn er nu wel weer mooie ontwikkelingen op de tweetakt blokken die door nieuwe directe injectie, drukvulling en ontstekingen de tweetakten effici├źnter dan viertakten maken. Again hard to believe, maar dit zou zelfs schoner zijn dan volledig elektrisch rijden. Dat komt dan vooral door de productie wat zo vervuilend is bij de elektronische motoren. De tweetaktmotor loopt dan overigens wel op eco brandstof, wat misschien wel een vorm van waterstof kan zijn.

F1 technisch leider, Pat Symonds, wilt graag een tweetakt formule gebruiken in de motorunit die nu al zou passen in het 2021 frame van de bolides. Er is niets mis met volledig elektrisch, maar er zijn redenen genoeg om aan te nemen dat dit niet voor iedereen de oplossing is. Bovenal zou deze oplossing ook erg schoon zijn. Er gaat nog wel flinke ontwikkeling aan vooraf, maar tijd zat, want dit zou pas in 2025 kunnen spelen. De link met de tweewielers is dat de kosten gedeeld zouden worden met de MotoGP gezien hier dezelfde idee├źn spelen.

Reden genoeg om flinke aannames te doen en te starten met dagdromen, maar we moeten het natuurlijk nog maar zien. Dat tweetakt gelukkig nog steeds niet ‘dood‘ is doet mij deugd. Wellicht weer een tijdperk zingende tweetakten op de circuits. Weliswaar zonder rookpluimen en deels elektronisch, maar ik kijk er naar uit.

Bron: Bikesportnews en motorsportmagazine

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd