Verzekering voor een tweede motor?

Een tweede motor verzekeren

Een verzekering vinden voor een tweede motor. Het lijkt logisch om gewoon je no claim te gebruiken voor beide motoren, maar er zitten toch wat valkuilen waardoor de mogelijkheden beperkt zijn. Zo biedt de KNMV, alles gericht op de motorrijder, geen tweede verzekering waarbij je de schadevrije jaren, of andere korting mag gebruiken op beide motoren. Bij welke verzekeraar krijg je dan wel korting? En hoe werkt het eigenlijk allemaal?

Onlangs ben ik van de Triumph naar de Ducati overgesprongen en omdat ik nog niet meteen afscheid wil nemen van de Triple heb ik een verzekering voor een tweede motor nodig. De (toen) huidige verzekering liep bij de KNMV. Een beetje met de reden dat zij voor de motorrijder opkomen en dat support ik graag. Alleen kon de Duc dus niet mee in de opgebouwde jaren en er was ook geen kortingsregeling. Na wat rondbellen en navragen kwam ik er achter. Deze schadevrije jaren zitten altijd vast op een voertuig vanuit een verzekeraar en slechts indirect op een persoon. Dit wordt centraal bijgehouden in een databank met de naam: ‘Roy Data’. Niet vanzelfsprekend dus dat een korting op een tweede motor wordt aangeboden. Het behelst wat extra eigen administratie.

- Advertentie -

Deze Roy Data instantie beheert alle schadevrije jaren die op een voertuig zitten, (maar toch ook weer op de persoon die hier aan is gekoppeld) en maakt deze pas opvraagbaar op het moment dat de huidige verzekeraar jouw verzekering opzegt. De opgebouwde jaren komen vervolgens binnen 2 werkdagen vrij vanuit de database en zijn daarmee beschikbaar om op te vragen voor de nieuwe motorverzekering.

Ik kan toch gewoon wat invullen bij schadevrije jaren?

Zeker. De nieuwe verzekeraar neemt in eerste instantie jouw ingevulde jaren als waarheid. Vervolgens proberen zij 30 dagen lang iedere dag een ping te maken naar deze databank om de gegevens binnen te krijgen. Als deze 30 dagen zijn verstreken, en er is geen succes, krijg je brieven op de mat over de ingevulde jaren niet kloppen. Het kan dan zo zijn dat de oude verzekeraar de verzekering hier niet heeft afgemeld.

Bij mij was de situatie zo dat de schadevrije jaren nog op de Triumph zaten die bij de KNMV verzekerd was. Doordat alle gegevens dus ‘vast’ zitten in de Roy Data bank en alleen bekend zijn bij de huidige verzekeraar kan niemand anders bij deze gegevens. Het is daarom ook zo dat je alleen korting op een tweede voertuig krijgt als deze bij 1 verzekeraar onder is gebracht. Die hebben immers dan wel alle gegevens en houden zelf jouw schadevrije jaren bij. Ik had gedacht om de Triumph bij de KNMV te laten en de Ducati ergens anders onder te brengen. Zo werkt het dus niet.

Deze verzekeraars bieden korting op de verzekering voor een tweede motor, in een percentage of volledige jaren

Unive
Inshared
Nationale Nederlanden
ANWB
FBTO
Ohra
Goudse
Interpolis
IAK
Centraal beheer
MotorNL
ASR

Deze verzekeraars bieden geen korting op de tweede motor

KNMV
HEMA
Unigarant?

In mijn ogen een beetje vreemd dat de KNMV als een van de weinige verzekeraars dit niet aanbiedt. Juist van zo een instantie had ik verwacht dat zij mee zouden denken met de motorrijder. Misschien dat ze te klein zijn om deze administratie aan te kunnen? Ik ben dus inmiddels overgestapt naar een andere verzekeraar met beide motoren.

TLDR – Waar moet je op letten bij een verzekering voor een tweede motor?

1) Let op of de verzekeraar een tweede voertuig met korting aanbiedt
2) Weet dat andere verzekeraars pas bij de no claim gegevens kunnen op het moment dat het wordt afgemeld
3) Een tweede voertuig met korting kan alleen als beide voertuigen bij dezelfde verzekeraar zijn ondergebracht

Nieuw

- Advertentie -

Gerelateerd